Rusia nu intenționează să își schimbe rapid doctrina nucleară, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale.

„Nu vorbim despre niște acțiuni rapide în acest sens”, a spus Peskov când a fost întrebat dacă doctrina nucleară a Rusiei ar putea fi ajustată în viitor.

Dimitri Peskov a reamintit că președintele rus Vladimir Putin a declarat că discuțiile se desfășoară în mod constant la nivel de experți, adăugând că se realizează, de asemenea, o comparație a orientărilor doctrinare, inclusiv a celor care „țin cont de modul în care evoluează situația generală”.

„Este vorba despre faptul că procesul de gândire are loc în mod constant, există o comparație a prevederilor doctrinare, acest lucru este analizat permanent la nivel de experți, inclusiv ținându-se cont de modul în care se dezvoltă situația generală”, a spus Peskov, transmite TASS.

Nu a fost programată o vizită între Putin și Macron

Dimitri Peskov a mai spus că conferința de presă a lui Vladimir Putin nu va mai avea loc înainte de 2023, dar că Kremlinul speră că Putin „va găsi în continuare o oportunitate de a discuta cu jurnaliștii, așa cum face în mod regulat, inclusiv în timpul vizitelor în străinătate”.

În timpul briefingului, Peskov a declarat separat că o conversație telefonică între Putin și omologul său francez Emmanuel Macron nu a fost încă programată, adăugând că „până în prezent, nu a existat nicio inițiativă din partea Franței”.

SUA nu i-a cerut lui Zelenski să negocieze cu Putin

Peskov a mai spus că Kremlinul nu a auzit de o propunere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către omologul său american Joe Biden de a organiza un „summit internațional pentru pace” și că „nu sunt la curent cu faptul că SUA l-au încurajat cumva pe Zelenski să negocieze pacea”.

„Nu au existat solicitări (din partea Washingtonului)”, a adăugat Peskov, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea unei conversații telefonice între Putin și Biden.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că Moscova consideră că armele nucleare sunt un mijloc de apărare sau un factor de descurajare și realizează pericolul pe care îl reprezintă.

Vladimir Putin a adăugat că, spre deosebire de SUA, care are mari arsenale nucleare în Europa, Rusia duce o politică nucleară mai responsabilă și nu își transferă armele nucleare către alte țări.