Ucraina nu va negocia cu Rusia reînnoirea contractului

Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, a spus miercuri, pe data de 16 august, că Ucraina nu intenționează să negocieze cu Rusia reînnoirea contractului pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, care va expira anul viitor.

„Cu siguranţă nu vom fi parte la discuţiile cu ruşii, este absolut evident”, a declarat acesta pentru serviciul ucrainean al postului american de radio Vocea Americii, relatează Reuters.

Moscova a transmis că ar lua în considerare prelungirea contractului care îi permite să trimită gaze în Europa prin Ucraina dincolo de 2024, în cazul în care Uniunea Europeană, care s-a angajat să renunţe la gazul rusesc până în 2027, mai are nevoie de astfel de livrări.

Potrivit lui Gherman Galușcenko, există şanse mari ca în ţările europene să nu mai existe cerere pentru gazul rusesc. Acesta a spus că anul viitor va arăta dacă Europa poate, într-adevăr, fără gaz rusesc.

„Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat ministrul.

„Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat el.

gaze naturale
Sursă: Dreamstime

Rubla rusească nu mai valorează nici măcar un cent american

Din februarie 2022, rubla rusească a pierdut aproape un sfert din valoarea sa, faţă de dolarul american. Luni, 14 august 2023, un dolar american valorează 101,04 ruble rusești, fiind cel mai slab curs al rublei rusești din ultimele 17 luni, în condițiile în care, înainte de a începe războiul din Ucraina, dolarul american se tranzacţiona la circa 75 de ruble rusești.

Maksim Oreşkin, consilierul economic al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a precizat că Kremlinul îşi doreşte, acum, o rublă puternică şi se aşteaptă la o normalizare a economiei naționale în scurt timp. El a făcut, totodată, reproşuri băncii centrale din Rusia pentru că moneda națională a ajuns să valoreze mai puţin de un cent american, scăderea de 30% de la începutul anului fiind pusă pe seama unei politici monetare relaxate şi pe discordia tot mai mare dintre autorităţile monetare din Rusia.

„Principala sursă a slăbirii rublei şi a accelerării inflaţiei este politica monetară relaxată. Banca Centrală are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situaţia în viitorul apropiat şi pentru a se asigura că ratele de creditare sunt reduse la niveluri sustenabile. O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei şi afectează în mod negativ veniturile reale ale populaţiei. Este în interesul economiei ruseşti să avem o rublă puternică”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă TASS.