Începând din luna martie a acestui an, Guvernul ucrainean a purtat negocieri intense cu un grup de creditori privaţi care deţin aproape jumătate din datoria publică a Ucrainei. Potrivit Wall Street Journal, în cursul negocierilor, principalii creditori privaţi au propus o ştergere cu 20% a valorii nominale a obligaţiunilor lor. Cele două părţi nu au finalizat încă detaliile referitoare la această reducere cu 20% a valorii obligaţiunilor însă un acord ar putea fi anunţat chiar în cursul acestei săptămâni, au declarat pentru WSJ surse din apropierea discuţiilor. 

'Nu avem încă un acord, negocierile se derulează în continuare pentru atingerea ţintelor FMI. Guvernul ucrainean nu a luat încă o decizie şi toate opţiunile rămân pe masă', a precizat Ministerul ucrainean de Finanţe într-un comunicat de presă. 

Reducerea valorii obligaţiunilor ar putea să facă parte dintr-un acord mai amplu care să includă şi prelungirea maturităţii datoriilor, îngheţarea plăţii cuponului şi un instrument de rambursare a datoriei care ar fi legat de relansarea economiei ucrainene. 

O uşurare a poverii datoriei Ucrainei este crucială pentru această ţară afectată de o profundă criză economică, pierderea Crimeei şi 16 luni de război cu separatiştii proruşi din estul industrial care au provocat decesul a peste 6.800 de persoane. 

Fosta republică sovietică a obţinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari pe patru ani din partea aliaţilor săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional, însă acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privaţi ai Kievului.