În acelaşi timp, Turcinov a recunoscut că Ucraina are 'probleme colosale în ceea ce priveşte aprovizionarea cu cărbune, în condiţiile în care Doneţk şi Lugansk sunt blocate, iar infrastructura regiunii este distrusă'. 'Pentru noi este important caracterul alternativ al livrărilor energetice. Sunt convins că guvernul (ucrainean) va coopera în mod sistematic cu Polonia frăţească', a declarat Turcinov. Posibilitatea de a-i livra cărbune Ucrainei a fost invocată la reuniune de preşedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz. 'În Polonia există mari zăcăminte de cărbune, iar Ucraina are probleme. Ucrainenii înregistrează un deficit, noi – un excedent', a spus Borusewicz.

În perioada ianuarie-septembrie 2014, Ucraina şi-a majorat cu 31,8 % (cu 700 milioane de metri cubi) importurile în sens invers de gaz natural din Europa, până la 2,2 miliarde de metri cubi, a informat serviciul de presă al 'Ukrtransgaz'. Potrivit companiei, în septembrie din ţările europene au fost importate 986 de milioane de metri cubi de gaz natural. 'Întreaga cantitate a fost importată din Slovacia, Polonia şi Ungaria, 779 milioane de metri cubi, 117 milioane şi respectiv 90 milioane', a precizat compania.

Ucrainei nu-i ajunge cărbune pentru producerea a 30% din energia electrică necesară, iar pentru achiziţia lui este necesară o sumă de 115 milioane de dolari, a declarat joi ministrul energeticii şi al industriei cărbunelui al Ucrainei, Iuri Prodan. Autorităţile ucrainene analizează posibilitatea diversificării furnizorilor de combustibil. În acest sens au fost deja menţionate ţări precum SUA, Africa de Sud, Brazilia şi Chile. (Sursa: Agerpres)