Ucraina este pregătită să deschidă focul! Situație tensionată în Europa de Est. Se vor apăra cu orice preț

Ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski a declarat, într-un discurs susținut în Parlament, că autoritățile vor folosi „ toate mijloacele de protecţie” pe care le au la dispoziție.

„Dacă viaţa şi sănătatea grănicelor sunt ameninţate, vom folosi toate mijloacele de protecţie pe care le avem la dispoziţie prin lege, inclusiv armele de foc”, a declarat Denis Monastîrski, conform afp.com

Amenințarea a fost lansată în contextul în care mii de migranți încearcă de luni de zile să intre în UE din Belarus

Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni. Astfel, o grupare de mii de persoane s-a format la frontera dintre Belarus şi Polonia, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de către Moscova, şi Bruxelles, potrivit sursei menționate.

În acest context, autoritățile din Ucraina se tem că migranţi blocaţi la frontiera Poloniei şi a ţărilor baltice Letonia şi Lituania ar putea încerca să ajungă în UE prin Ucraina.

Europenii acuză regimul preşedintelui lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu ,prin emiterea unor vize, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale care i-au fost impuse după reprimarea opoziţiei în urma alegerilor prezidenţiale belaruse contestate în 2020.

Anumite țări acuză Rusia de faptul că a tras sforile acestei crize

De asemenea, anumite țări precum Polonia şi Ucraina acuză Rusia, principala aliată a Belarusului, de faptul că a tras sforile acestei crize.

„Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă în mod intenţionat trimiterea unui număr mare de migranţi ilegali către teritoriul nostru, prin Belarus. Ne pregătim de această situaţie”, a acuzat ministrul ucrainean de Interne, punctând că situația la frontiera dintre Ucraina şi Belarus este „sub control şi stabilă” în momentul de față.

Amintim că, săptămâna trecută, autoritățile din Kiev au anunțat că intenţionează să desfăşoare mii de grăniceri şi poliţişti la frontiera cu Belarusul.