Aceasta este prima majorare a dobânzii de politică monetară adoptată de Banca centrală a Ucrainei în ultimele opt luni. Modificarea va intra în vigoare începând cu ziua de marţi.

'Banca centrală consideră necesar să ia această măsură pentru a creşte valoarea monedei naţionale, pentru a ţine sub control inflaţia şi pentru a stabiliza situaţia de pe piaţa monetară' a anunţat Banca centrală a Ucrainei într-un comunicat.

Potrivit Băncii centrale, de la începutul anului şi până în prezent sistemul bancar ucrainean a pierdut 10% din depozitele în hrivna, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 14%. În paralel, moneda ucraineană s-a depreciat cu 35% în raport cu dolarul în acest an, în condiţiile în care Banca centrală nu a efectuat intervenţii pe piaţă în ultimele două luni din cauza scăderii rezervelor valutare până la 15,1 miliarde de dolari de la nivelul de 31,7 miliarde de dolari în luna aprilie 2012.

Guvernatorul Băncii centrale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a declarat recent că hrivna se va întări după ce Guvernul de la Kiev va obţine finanţare internaţională. La finele lunii trecute, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 14-18 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să ajute Ucraina să-şi repună economia pe picioare. Potrivit lui Stepan Kubiv prima tranşă va fi eliberată în curând. AGERPRES