Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vine cu precizări de ultimă oră. Sursa citată recizează că, potrivit unei notificări trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, centralele nucleare operaţionale de pe teritoriul țării  funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, scrie Reuters.

Precizările AIEA vin în contextul în care, în cursul zilei de joi facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobâl au fost capturate de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei. Anunțul a fost făcut atunci de un consilier al preşedintelui ucrainean.

O reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Acesta declara joi că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

Totodată, el mai preciza că până acum nu se poate vorbi de pierderi sau distrugeri.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.

Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

Dezastrul care a lovit Europa

Amintim faptul că în 1986, la Cernobîl a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Cu toate acestea, în prezent se mai desfăşoară activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. În urma catastrofei, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat.

Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

AIEA mai precizează că în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare. În același timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.