Oficialul ucrainean a precizat că blindatele au fost achiziţionate fără armament şi urmează să fie adaptate nevoilor armatei ucrainene în urma unor lucrări realizate de compania de stat Ukroboronprom, care le va echipa cu armament de producţie ucraineană. După terminarea acestor lucrări şi a testelor necesare, ele vor intra imediat în dotarea armatei, a mai spus Turcinov.

Anunţul iniţial al acestui import a fost făcut pe 5 decembrie de directorul Ukroboronprom, Sergii Pinkas, care a precizat că pentru cele 75 de vehicule militare Ucraina a plătit circa 3,8 milioane de dolari. El a explicat atunci că blindatele Saxon constituie o alternativă convenabilă pentru înlocuirea blindatelor depăşite tehnologic aflate în dotarea armatei ucrainene, menţionând că aceste vehicule oferă protecţia necesară trupelor ce execută misiuni de luptă în cele două provincii separatiste proruse din estul ţării.

Blindatul Saxon a fost proiectat în anii '70, ca vehicul de luptă ieftin şi eficient pentru infanteria mecanizată. În prezent se mai află în dotarea armatelor din Irak, Oman, Bahrein, Nigeria, Malaezia şi Mozambic, în timp ce armata britanică le-a scos din exploatare.AGERPRES