Ucraina a dat lovitura. A câștigat aproape 20 de milioane de dolari din vânzarea de energie electrică prin România

Așadar, șeful operatorului de stat al rețelei electrice Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi, a declarat că se așteaptă ca cifra să crească semnificativ în lunile următoare. Trebuie menționat că tranzacțiile au loc în contextul în care autoritățile din UE încearcă să nu mai folosească combustibilul rusesc.

„Veniturile din exporturi pe care le-am avut cu o capacitate de 100 MW, în prima lună ne-au adus peste 700 de milioane de grivne, în calitate de operator de sistem energetic, pentru accesul la rețelele electrice interstatale. Este clar că, odată cu creșterea volumului de exporturi permise, această cifră poate crește semnificativ”, a declarat Volodymyr Kudrytskyi.

Ucraina a început să exporte energie electrică către UE prin România la 1 iulie

Amintim că Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană prin intermediul României la 1 iulie. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lansarea exporturilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul României reprezintă începutul unui proces care ar putea ajuta Europa să își reducă dependența de hidrocarburile rusești.

Comentariile lui Zelenski, în mesajul său video din noaptea de joi, au urmat unui anunț al premierului Denys Shmyhal, care a transmis că exporturile au început mai devreme în cursul zilei – cu un volum de 100 de megawați – la patru luni de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a declarat că începerea exporturilor a fost „un alt pas semnificativ în mișcarea noastră spre Uniunea Europeană„.

„Datorită electricității ucrainene, o parte semnificativă din gazul rusesc folosit de consumatorii europeni poate fi înlocuită. Prin urmare, aceasta nu este doar o chestiune de venituri din exporturi pentru noi, ci o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a declarat Zelenski.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că prin conectarea țării noastre la sistemul energetic comun al UE ce a avut loc deja după începerea războiului, Ucraina face acum lucruri care altădată păreau imposibile.”

La jumătatea lunii martie, Ucraina a ajuns la un acord pentru a se alătura Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport (ENTSO-E) în calitate de observator, după ce rețeaua sa a fost conectată la cea a UE. ENTSO-E a declarat săptămâna aceasta că au fost finalizate pregătirile pentru primele exporturi din Ucraina, împreună cu energie din fosta Republică Sovietică Moldova, începând cu 30 iunie – folosind o interconectare cu România.