Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, a fost nevoită să cumpere banca rivală, Credit Suisse. Acest demers nu i-a liniștit, însă, pe investitori. Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit, luni, cu peste 60 de procente, iar preluarea de către UBS pune în pericol, 10.000 de locuri de muncă.

„Preluarea Credit Suisse de către UBS este cea mai bună soluție pentru a restabili încrederea de care au dus lipsa în ultima vreme pe piețele financiare”, a spus Alain Berset, președintele Confederației Elvețiene.

Însuşi preşedintele Elveţiei a ieşit public să anunţe acordul de vânzare a Credit Suisse, după o cădere necontrolată a acțiunilor și obligațiunilor sale. Anunțul a venit la finalul unui weekend frenetic marcat de discuții și negocieri aprinse între cele două bănci și autoritățile elvețiene din domeniul financiar.

UBS va plăti trei miliarde de franci elvețieni

„Vineri, ieșirile de lichiditate și volatilitatea pieței au arătat că nu mai este posibilă restabilirea încrederii și că o soluție rapidă de stabilizare este absolut necesară. Această soluție este preluarea Credit Suisse de către UBS, o decizie susținută de Consiliul Federal în urmă mai multor întâlniri cu Banca Națională a Elveției”, a spus Alain Berset, președintele Confederației Elvețiene.

Pentru a achiziționa Credit Swisse, UBS va plăti trei miliarde de franci elvețieni, după ce inițial oferise mai puțin de un miliard. Trei miliarde înseamnă însă cu 60% mai puţin decât valoarea de vineri a băncii, la închiderea burselor. UBS va da puţin peste o jumătate de franc pentru o acţiune Credit Suisse, cu mult sub 1,86 de franci, prețul de vineri. Dar UBS a fost de acord să își asume pierderi de până la cinci miliarde de franci elvețieni.

În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca aceasta să poată fi finalizată rapid. Astfel, acționarii Credit Suisse vor fi în mare parte șterși, primind doar o acțiune UBS pentru 22,5 acțiuni Credit Suisse.

Acordul prevede 100 de miliarde de franci elveţieni, sau 108 miliarde de dolari, sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse.

Saudi National Bank, acţionarul principal al Credit Suisse, are pierderi uriașe

Saudi National Bank, acţionarul principal al Credit Suisse, suportă pierderi majore în urma preluării forţate a Credit Suisse de către UBS, pentru 3,2 miliarde de dolari, relatează CNBC. Saudi National Bank, cel mai mare acţionar al Credit Suisse, a confirmat luni că a fost afectată de o pierdere de aproximativ 80% din investiţia sa.

Banca cu sediul la Riad deţine un pachet de 9,9% din Credit Suisse, după ce a investit 1,4 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari) în banca elveţiană, în noiembrie anul trecut, la 3,82 de franci pe acţiune. În condiţiile acordului de salvare, UBS plăteşte acţionarilor Credit Suisse 0,76 franci pe acţiune.

Reducerea semnificativă vine în timp ce autorităţile de reglementare încearcă să susţină sistemul bancar global. Eforturile pentru o salvare urmează câtorva săptămâni tumultuoase, în care banca americană Silicon Valley Bank din SUA a intrat în faliment şi acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit, preţurilor acţiunilor în sectorul bancar scăzând puternic la nivel internaţional.