Sistemul, care urmează să primească miercuri aprobarea Comisiei Europene, prevede o verificare în diferite baze de date ale blocului comunitar a documentelor de identitate şi a detaliilor legate de reşedinţă ale persoanelor care doresc să călătorească în Uniunea Europeană.

După atacurile comise de organizaţia Statul Islamic (SI) în Franţa şi Belgia şi sosirea în număr mare a migranţilor şi a refugiaţilor în Grecia, executivul european speră că acest plan de screening poate rezolva lacunele de securitate la frontierele sale şi îi vizează pe militanţii violenţi, criminalii şi migranţii ilegali.

Sistemul va fi aplicat în cazul cetăţenilor din circa 60 de ţări care pot vizita zona Schengen pentru călătorii de scurtă durată fără viză, inclusiv americani, japonezi şi – în funcţie de negocierile Londrei pentru ieşirea din UE – britanici.

Valoarea proiectului, care urmează să fie trimis spre aprobare guvernelor europene şi Parlamentului European, este estimat la circa 200 de milioane de euro, iar costurile anuale se vor ridica la 85 de milioane de euro.

Sistemul ar elimina de asemenea preocupările exprimate de state din Uniunea Europenă în legătură cu planurile de extindere în următorii ani a ridicării obligativităţii vizelor în cazul Turciei şi Ucrainei şi s-ar aplica imediat cetăţenilor din statele din Balcani din afara UE, precum Albania şi Serbia. (Sursa: Agerpres)