Comisiile de Cultură ale Parlamentului au aprobat, marţi, bugetul TVR pe anul 2010 – de 185.070.000 de lei – , discutându-se şi posibilitatea ca la rectificarea bugetară să se aprobe o suplimentare a fondurilor pentru alte investiţii pe care Televiziunea Publică trebuie să le facă.

Potrivit proiectului de buget al TVR pe 2010, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, SRTv cere Executivului un buget de 185.070.000 de lei, în creştere cu 25 de milioane de lei faţă de 2009, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 160.070.000 de lei. Suma pe care TVR o solicită de la bugetul de stat reprezintă 28% din sursele de finanţare ale TVR, în timp ce restul de 72% va reprezenta finanţarea din propriile venituri, respectiv din: sumele încasate din realizarea obiectului de activitate, taxa TV, sume încasate din publicitate etc.

Alexandru Sassu,  preşedintele-director general al TVR, a făcut referire la fondurile de reparaţii dar şi la cele necesare Televiziunii Publice pentru trecerea la digitalizare, precum şi la banii necesari pentru buna funcţionare a proiectului de retransmisie de către TVR a şedinţelor din plenul Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Este un proiect început împreună cu Senatul şi Camera Deputaţilor, retransmisia şedinţelor de plen ale celor două instituţii. Cu Senatul deja funcţionează, cu Camera am avut nişte discuţii, s-a oprit deocamdată, sperăm să le reluăm. Pentru o bună funcţionare este nevoie de o oarecare investiţie”, a precizat şeful TVR.

Totodată, Alexandru Sassu a spus că TVR intenţionează să instaleze un studio teritorial la Chişinău. „Am reluat activitatea dinainte, fără a transmite TVR 1. Pentru studio sunt necesare modificări în legislaţia moldoveană. Eu sper ca în prima jumătate a anului să o putem rezolva”, a spus Sassu, precizând că, după ce licenţa TVR în Republica Moldova a fost retrasă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chişinău, situaţia a ajuns să se judece la CEDO.

Potrivit lui Alexandru Sassu, pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, TVR are nevoie de 246 de milioane de lei în plus la bugetul aprobat pentru 2010.

SURSA: Mediafax