Cu o lungime de 800 de kilometri, gazoductul Est-Vest ar putea conecta acest stat izolat din Asia Centrală, care ocupă locul patru în topul statelor cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, cu pieţele din Vest via o altă conductă (Trans-Caspian pipeline – TCP) care ar urma să traverseze Marea Caspică. 

'Odată cu finalizarea gazoductului Est-Vest, cooperarea cu partenerii noştri europeni dobândeşte o nouă semnificaţie', a declarat preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov. 

Gazoductul Est-Vest din Turkmenistan ar putea deveni o componentă importantă a unei legături mai mari plănuită de Uniunea Europeană, Azerbaidjan, Turcia şi Georgia, care ar permite transportul gazelor naturale prin Marea Caspică pentru ca, ulterior, să se conecteze la conductele ce urmează să ajungă în Europa. 
Costurile pentru Trans-Caspian pipeline (TCP) sunt estimate la aproximativ cinci miliarde de dolari, gazoductul putând să transporte până la 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an în direcţia Uniunii Europene. Acest proiect ar putea oferi Europei oportunitatea de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. 

În prezent, Turkmenistanul produce aproximativ 70 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, din care o treime merg spre consumul intern, iar restul la export, în principal spre China, dar şi spre Rusia şi Iran. 

 AGERPRES