Turkmenistan a început construcţia unui gazoduct de două miliarde de dolari, destinat transportulului gazelor naturale extrase din cele mai mari câmpuri gazifere locale către litoralul Mării Caspice, proiectul putând creşte competiţa dintre Rusia şi Uniunea Europeană pentru combustibilul turkmen.

„Construcţia gazoductului are importanţă politică şi economică. Proiectul poate fi considerat ca fiind contribuţia Turkmenistanului la asigurarea siguranţei energetice globale”, a declarat preşedintele turkmen, Gurbanguli Berdimukhamedov.

Conducta va întări concurenţa dintre Rusia şi Uniunea Europeană (UE) pentru achiziţia de gaze locale, menţionează publicaţia. Proiectul ar putea fi finanţat de companii americane petroliere şi de gaze naturale cu operaţiuni offshore în Marea Caspică sau de instituţii financiare din China.

Autorităţile turkmene au discutat anul trecut despre dezvoltarea proiectului cu un alt posibil partener, Rusia, notează Ria Novosti. Încheierea unui acord a fost împiedicată de faptul că Rusia a cerut garanţia că tot volumul de gaze naturale transportat prin conductă va alimenta proiectul rus South Stream. Turkmenistan a refuzat Moscovei aceste garanţii.

Câmpurile turkmene de gaze naturale sunt văzute ca o posibilă sursă de alimentare pentru gazoductul european Nabucco. Proiectul vizează transportul direct de gaze naturale din regiunea caspică şi Asia Centrală către statele UE, pentru a reduce dependenţa Europei de importurile din Rusia, stat care asigură în prezent circa 25% din necesarul de consum al blocului comunitar. Cea mai dificilă problemă pentru dezvoltarea proiectului este asigurarea contractelor de furnizare de gaze cu ţările producătoare.

South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria. Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an, şi este considerat rivalul conductei Nabucco.

SURSA: Mediafax