Spania a încheiat primul semestru din 2017 cu o cifră record de 36,4 milioane turişti străini, cu 11,6% mai mulţi faţă de perioada similară din 2016. Potrivit experţilor, creşterea înregistrată de Spania ca destinaţie turistică s-a datorat situaţiei politice şi de securitate din ţări precum Tunisia, Egipt sau Turcia, principalii săi competitori, în special pe durata sezonului estival.

În Spania s-a dezvoltat o veritabilă ‘turismofobie’, în locurile invadate de vizitatori străini. Polemica a izbucnit la sfârşitul lunii iulie, când patru persoane cu cagule au obligat un autocar cu turişti din Barcelona să se oprească, i-au tăiat pneurile şi au scris pe parbriz sloganul ‘turismul ucide cartierele’. Mulţi spanioli se plâng de faptul că străzile sunt mereu pline, că afacerile tradiţionale dispar, dar şi de comportamentul turiştilor sau de preţurile în creştere din sectorul imobiliar

‘Spania este destul de plină. Anul trecut a fost un record de turişti şi anul acesta va fi un nivel similar’, le-a spus jurnaliştilor Fritz Joussen după publicarea rezultatelor financiare ale TUI.

Majoritatea spaniolilor sunt încântaţi de turişti deoarece ei furnizează locuri de muncă şi sprijină economia. Dar, cum preţurile au crescut în Spania din cauza majorării cererii, alte destinaţii accesibile ar trebui luate în considerare, a explicat Joussen.

Acesta a adăugat: ‘dacă cererea este foarte ridicată, preţurile sunt ridicate iar alte destinaţii profită deoarece sunt mai accesibile, iar asta este ceea ce se întâmplă chiar acum’.

În ultimii ani, britanicii au reprezentat cel mai mare procentaj de turişti străini în Spania, iar tendinţa se menţine, în pofida incertitudinilor cauzate de Brexit.

Dar preţurile mai ridicate îi afectează în special pe turiştii britanici, care se confruntă cu majorarea costului vacanţelor din cauza deprecierii lirei în urma votului privind ieşirea ţării din UE.

 

‘Iniţial am văzut o slăbire a cererii dar acum e solidă, ceea ce înseamnă că oamenii s-au obişnuit cu preţurile mai ridicate’, a apreciat Joussen referindu-se la clienţii britanici.

El a adăugat că probabil TUI nu va reduce anul viitor capacitatea pentru Turcia, deoarece revine cererea pentru această destinaţie. De asemenea, TUI ar putea adăuga Tunisia pe lista destinaţiilor sale dar încă nu a fost luată nicio decizie. Rivala Thomas Cook intenţionează să reia sejururile în Tunisia.

Spania a încheiat anul 2016 cu o cifră record de 75,6 milioane turişti străini, cu 10,3% mai mulţi faţă de anul anterior şi peste estimările Guvernului. Cei mai mulţi vizitatori străini au fost din Marea Britanie – 17,8 milioane.

Turismul are un aport de 11% la Produsul Intern Brut al Spaniei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. AGERPRES