Premierul Binali Yildirim a precizat că noul fond va ajuta sistemul bancar să accelereze creditarea şi va stimula creşterea economiei. 

Comitetul de coordonare economică a adoptat măsuri de stimulare a creşterii economiei şi de reducere a volatilităţii cursului de schimb. 

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pieţele sunt îngrijorate şi de intervenţiile repetate ale lui Erdogan în probleme economice, preşedintele Turciei cerând de mai multe ori Băncii Centrale să reducă dobânda de politică monetară în pofida unei inflaţii ridicate de peste 7%. 

Premierul turc a anunţat joi că Executivul va acorda 15 stimulente suplimentare oricăror investiţii în producţie. De asemenea, va fi majorat capitalul Turkish Eximbank pentru a stimula exporturile, iar autoritatea de reglementare a acceptat să permită sectorului bancar să restructureze o serie de credite. 

"Guvernul va continua să menţină o disciplină fiscală solidă, vor fi adoptate reforme structurale anul viitor, pentru limitarea rolului statului", a afirmat Binali Yildirim. 
Acesta a adăugat că instituţiile de stat vor evita contractele în valută dacă nu sunt "absolut necesare", iar anul viitor nu vor fi majorate taxele. 

Guvernul va lansa un program de instruire pentru aproximativ 500.000 de persoane şi va continua să ajute companiile, ca parte a eforturilor de majorare a salariului minim. 

După declaraţiile premierului, moneda turcească a continuat să se deprecieze, astfel că un dolar se tranzacţiona pentru 3,45 lire turceşti. 

Potrivit celor mai recente date, economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din acest an un avans sub aşteptările analiştilor, de 3,1%. În 2015, PIB-ul Turciei a crescut cu 4%. 

Pe fondul deprecierii lirei, care a pierdut 13% din valoare în ultima lună, Banca Centrală a Turciei a majorat luna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, după o lungă perioadă de scădere. Măsura nu a avut însă efect, având în vedere că tensiunile politice sunt la un nivel ridicat iar relaţiile Turciei cu Europa s-au degradat. 

AGERPRES