Fahrettin Koca, ministrul tuc Sănătății a anunțat că Turcia a început miercuri un studiu clinic de fază a 3-a al unui vaccin experimental chinez pentru noul coronavirus,  transmite Reuters, citată de agerpres.

”Prima administrare a vaccinului companiei Sinovac a început cu trei lucrători din sectorul sănătăţi, la Universitatea Hacettepe, aceştia oferindu-se voluntari”, a spus Koca.

Vaccinul va fi administrat unor 1.200-1.300 de lucrători medicali, pe parcursul a 10 zile. O a doua doză va fi administrată la 14 zile după prima, au relatat anterior CNN Turk şi Haberturk.

În ceea ce privește rezultatele studiului clinic, acestea vor fi trimise Organizaţii Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Totodată, Koca a adăugat că Turcia a continuat eforturile sale proprii de dezvoltare a unui vaccin.

Vaccinul candidat al Sinovac va fi administrat ulterior voluntarilor cu boli cronice, obiectivul fiind să fie vaccinaţi 13.000 de oameni.

Peste 60 de decese în ultimele ore

Koca a mai spus că în ultimele 24 de ore au murit 63 de oameni din cauza Covid-19 şi au fost confirmate 1.771 de cazuri noi.

În cazul unor rezultate pozitive, turcii au în vedere să vaccineze circa 13.000 de persoane cu afecţiuni cronice şi deosebit de vulnerabile la COVID-19.

Anterior, ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, afirmase că Turcia va participa la testarea unor medicamente dezvoltate în Marea Britanie, Germania şi Rusia.

Despre un vaccin împotriva Covid a vorbit și Bill Gates. Fondatorul Microsoft speră ca ”tratamente să apară foarte rapid”, mai ales un vaccin ”la începutul anului viitor”.

”În 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate. Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în acelaţi timp la acelaţi vaccin”, afirmă el.