'Nu este o glumă, chiar vom anula acordul!', a afirmat ministrul turc al afacerilor europene, Volkan Bozkir, în timpul unei reuniuni cu reprezentanţi ai Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare din Turcia.

Turcia şi UE au semnat în decembrie 2013 un acord în baza căruia imigranţii care au trecut graniţa turcă şi care au pătruns ilegal pe teritoriul unui stat din blocul comunitar vor fi expulzaţi înapoi în Turcia, acord ratificat de parlamentul de la Ankara anul trecut în luna iunie.

Dar şi Uniunea Europeană, la rândul ei, condiţionează eliminarea vizelor de scurt sejur pentru cetăţenii turci de respectarea acestui acord.

Oficialul turc a susţinut în intervenţia sa că UE nu elimină vizele de teama că va fi invadată de cetăţenii turci, dar el a sugerat totodată că o astfel de temere este nefondată, întrucât aceştia oricum nu ar găsi de lucru în ţările blocului comunitar. Volkan Bozkir a mai pus menţinerea obligativităţii vizelor şi pe seama taxelor pe care consulatele europene din Turcia nu le-ar mai încasa. Cetăţenii turci care doresc să viziteze o ţară din spaţiul Schengen în scop turistic sau de afaceri se plâng de formalităţile birocratice complicate pentru obţinerea vizelor. Chiar şi unii oameni de afaceri spanioli ce-şi desfăşoară activitatea la Istanbul au declarat agenţiei EFE că sunt 'disperaţi' de dificultăţile pe care le întâmpină când doresc să trimită angajaţi turci în Spania pentru a participa la reuniuni sau activităţi de formare profesională.AGERPRES