Turcia ar avea dreptul de a desfășura soldați în Libia dacă este invitată de guvernul susținut internațional acolo, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan pentru televiziunea TRT de stat, conform Bloomberg.

„În momentul în care există o astfel de invitație din partea poporului și administrației libiene”, a declarat Erdogan, într-un interviu acordat luni, „ne oferă tot dreptul.”

Ankara a semnat un acord de apărare pe 27 noiembrie, care vizează consolidarea forțelor controlate de guvernul premierului libian Fayez al-Sarraj de la Tripoli, întrucât capitala libiană este atacată de Khalifa Haftar. Erdogan a susținut că posibila desfășurare a soldaților turci în Libia nu ar însemna să încalce embargoul Națiunilor Unite asupra Libiei. Armata lui Haftar, susținută de mercenari ruși, susține că va intra în Tripoli până la sfârșitul anului.

„Activitatea de a trimite soldați ca răspuns la un astfel de apel din partea guvernului național libian nu poate fi niciodată interpretată” ca o încălcare a embargoului ONU, a spus Erdogan. „Turcia ar decide ce tip de inițiativă va lua dacă primește o astfel de invitație.”