Turcia a aprobat recent folosirea bazelor sale aeriene de către SUA şi avioanele coaliţiei în lupta împotriva Statului Islamic, fiind o schimbare majoră în politica sa după ani de reticenţă în adoptarea unui rol important împotriva luptătorilor islamişti în nordul Siriei.

'În cadrul acordului nostru cu SUA am făcut progrese în ceea ce priveşte deschiderea bazelor noastre, în special a celei de la Incirlik', a declarat Cavusoglu pentru canalul turc de televiziune TRT, referindu-se la baza aeriană din apropiere de oraşul Adana (sud).

'Vedem că sosesc avioane americane cu pilot şi fără pilot şi curând vom lansa o luptă totală împotriva Statului Islamic', a afirmat oficialul turc în cursul unei vizite în Malaezia.

Turcia şi SUA acţionează în prezent pentru a furniza acoperire aeriană unui grup de rebeli sirieni antrenaţi de SUA şi împreună să elimine combatanţii SI dintr-o zonă din nordul Siriei ce se întinde pe aproximativ 80 km de-a lungul graniţei turce, mai scrie Reuters.

Washingtonul a anunţat marţi că are informaţii potrivit cărora unii rebeli pregătiţi de armata americană au fost capturaţi de combatanţi din aripa Al-Qaida în Siria, Frontul Al-Nosra. Statul Islamic a capturat zone extinse din Siria şi din Irak în cadrul acţiunii sale de a crea un califat islamic.AGERPRES