Ceremonia de inaugurare, care a reunit majoritatea elitei politice a Turciei, s-a derulat în pofida şocului provocat luni de asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara.

Turcia a inaugurat încă din luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, prima legătură feroviară dintre malurile european şi asiatic ale Istanbulului. Însă, noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite să mergi cu propriul autovehicul pe sub Bosfor, în ideea de a decongestiona traficul într-un oraş cu 18 milioane de locuitori.

Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit că, până la finele acestui an, o călătorie prin noul tunel va costa 15 lire (aproximativ patru euro), iar toate veniturile vor ajunge la familiile victimelor loviturii de stat şi celor care au ajutat la eşuarea acestei lovituri.

Cu o lungime de 5,4 kilometri, dintre care un tronson de 3,4 kilometri sub Bosfor, tunelul Avrasya (Eurasia) va permite reducerea duratei unei călătorii între Europa şi Asia la 15 minute, de la aproximativ două ore în prezent, a declarat ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, care preconizează că între 120.000 şi 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.

Realizat de un consorţiu compus din grupul turc Yapi Merkezi şi cel sud-coreean SK Group, proiectul a necesitat o investiţie de 1,245 miliarde de dolari, sumă care include un împrumut de 960 milioane de dolari. Tunelul are două etaje şi, potrivit constructorilor, terenul excavat ar umple 788 de piscine olimpice, cimentul folosit ar umple 18 stadioane în timp ce cantitatea de fier utilizată ar permite construcţia unui număr de zece turnuri Eiffel. (Sursa: Agerpres)