Premierul Mihai Tudose a declarat luni că, în şedinţa de Guvern de miercuri, ‘există posibilitatea’ să nu fie discutate modificările la Codul fiscal.

Întrebat dacă transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va fi dezbătut în şedinţa de miercuri a Executivului, prim-ministrul a spus: ‘Există posibilitatea să nu fie miercuri’.

Prezent la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), premierul Mihai Tudose a precizat că pachetul fiscal priveşte şi alte lucruri care au în vedere aspecte economico-financiare.

”Să nu înţelegeţi că pachetul fiscal priveşte doar aceste lucruri, sunt mult mai multe lucruri care au în vedere aspecte economico – financiare pe reglementări în ceea ce priveşte lupta împotriva contrabandei, o mai bună disciplină la TVA. Vorbim despre un pachet mai mare, chiar dacă la prima şedinţă de miercuri lucrul acesta nu va intra, în ceea ce priveşte contribuţiile, sau cred că nu va intra. Mulţi colegi consideră că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită împreună cu dumneavoastră. De la marile municipii, de la PMB, până la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă”, a afirmat Tudose.

În context, el a arătat că este nevoie de o dezvoltare echilibrată a ţării.

”Dumneavoastră toţi aveţi peste 10 miliarde de lei în bugetele dumneavoastră, care nu sunt folosiţi, care pur şi simplu stau. Calculul nu a luat în considerare mărirea salariului minim. Nu a fost nicio şedinţă nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, şi acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeaţi. Infrastructura şi alte servicii au fost făcute din banii întregii ţări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a ţării”, a susţinut Tudose.

Precizările şefului Guvernului au vizat declaraţiile făcute de preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, care a spus că intenţia Executivului privind modificarea Codului fiscal este una dintre problemele care preocupă Asociaţia.

 

”Această intenţie pe care noi nu o contestăm în forma în care au fost enunţate propunerile duce la căderea bazei noastre de venituri prin diminuarea sumei pe care noi o luăm în calcul şi anume impozitul pe venitul global, ceea ce înseamnă o reducere a fondului de impozitare de aproximativ 40% după simulările noastre, iar în condiţiile în care impozitul pe venitul global reprezintă cam jumătate din veniturile unui municipiu din România, calculele noastre arată că ne-ar scădea veniturile cu cel puţin 20%, veniturile proprii totale, în cazul când această măsură va fi aprobată fără să existe o altă formă de compensare a impozitului pe venitul global”, a menţionat Bolojan.

În opinia sa, simulările pe care AMR le-a făcut arată că, în fapt, creşterea veniturilor la fondul de sănătate se face în dauna fondurilor care rămân la autorităţile locale şi principalele localităţi afectate nu sunt comunele din România, cu angajaţi foarte puţini, ci municipiile unde sunt concentraţi cam două treimi dintre angajaţii din ţară. AGERPRES