Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut o reacţie inedită cu privire la candidatura lui Augustin Lazăr pentru încă un mandat la conducerea Parchetului General şi a spus că „orice procuror are voie să se înscrie”.

Lazăr a anunţat, luni, că va depune o nouă candidatură în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general, sperând să rămână astfel în funcţie.

Obţinerea mandatului ”ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Continuarea exercitării funcţiei de procuror general este utilă şi din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaţionale în contextul racordării internaţionale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligaţia respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, arată un comunicat al Parchetului General, remis pe adresa redacţiei.

În replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat marți că „orice procuror are dreptul să se înscrie”.

„Orice procuror care îndeplinește condițiile legii are dreptul să se înscrie. Eu voi fi în comisia de selecție, care face propunerea către CSM și mai departe către președinte, mă voi exprima acolo”, a explicat Tudorel Toader, însă, atunci când a fost întrebat ce îl recomandă pe Lazăr pentru un nou mandat, Tudorel Toader a afirmat, răspicat: „Întrebați-l pe dânsul! Nu-mi cereți mie să exprim poziția înainte de interviu”.