Decizia lui Donald Trump de a impune aceste tarife pe cupru a surprins pieţele financiare. Hotărârea este chiar luată mai devreme şi la o cotă mult mai ridicată decât anticipa industria. În cadrul unei reuniuni a cabinetului său la Casa Albă, Trump a declarat jurnaliştilor că intenţionează să anunţe instituirea acestor taxe vamale în aceeaşi zi. Însă nu a specificat data exactă la care vor intra în vigoare.
„Cred că taxa vamală pentru cupru va fi de 50%”, a afirmat Trump.
Secretarul american al Comerţului, Howard Lutnick, a declarat tot marţi, 8 iulie, într-un interviu pentru CNBC că tarifele pentru cupru vor fi probabil aplicate până la sfârşitul lunii iulie sau cel târziu de la 1 august.
Ţările care vor fi cel mai afectate de orice nouă taxă vamală americană asupra cuprului ar fi Chile, Canada şi Mexic, care au fost principalii furnizori de cupru rafinat, aliaje de cupru şi produse din cupru către Statele Unite în 2024, potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA.
Trump impune taxe după taxe
Administraţia Trump a lansat în februarie 2025 o investigaţie, denumită „Secţiunea 232”. Aceasta face referire la importurile de metal roşu în Statele Unite. Termenul limită pentru finalizarea anchetei era noiembrie 2024. Iar jurnaliștii Reuters subliniază într-un material că nu este clar dacă introducerea noilor tarife marchează încheierea investigaţiei.
Asociaţia Naţională a Mineritului a refuzat să comenteze. Reprezentanții au afirmat că preferă să aştepte publicarea detaliilor oficiale. De menționat că cuprul este folosit în construcţii, transporturi, electronică şi în multe alte sectoare industriale. Statele Unite importă aproximativ jumătate din cererea anuală de cupru.
Proiectele majore de exploatare a cuprului din SUA s-au confruntat în ultimii ani cu opoziţie fermă din diverse motive. Printre acestea se numără proiectele Rio Tinto şi Resolution Copper al BHP în Arizona, precum şi proiectul Pebble Mine al Northern Dynasty Minerals din Alaska.
Cresc prețurile
Bineînțeles, anunţul lui Donald Trump a provocat o creştere puternică a preţului metalului. Valoarea cuprului a atins niveluri record în tranzacţii. Contractele futures pentru cupru de pe Comex, piaţa americană, au urcat cu peste 12% după anunţ. S-a atins astfel o valoare istorică.
Acţiunile celui mai mare producător mondial de cupru, Freeport-McMoRan, cu sediul în Phoenix, au crescut cu aproape 5% în tranzacţiile de marţi după-amiază. Compania a extras anul trecut 1,26 miliarde de tone de cupru în SUA.
Reprezentanții companiei Freeport, care ar beneficia de noile taxe vamale americane, dar care şi-a exprimat îngrijorarea că acestea ar putea afecta economia globală, i-a recomandat lui Donald Trump să se concentreze pe stimularea producţiei interne de cupru, scrie BBC.