UPDATE

Donald Trump, a salutat joi adoptarea în Camera Reprezentanților a planului fiscal „One Big Beautiful Bill Act”, cerând Senatului să acționeze rapid.

„Proiectul fiscal a fost adoptat de Camera Reprezentanților. Planul vizează reduceri masive de taxe, deduceri fiscale pentru mașinile produse în SUA și măsuri de securitate la frontiere (…). Senatul Statelor Unite trebuie să treacă la lucru și să îmi trimită proiectul de lege la promulgare cât mai curând posibil. Nu avem timp de pierdut”, a transmis Trump pe Truth Social.

Proiectul, adoptat la limită (215 voturi pentru, 214 împotrivă), prevede reduceri de taxe, deduceri pentru mașinile produse în SUA, fonduri suplimentare pentru securizarea frontierelor, deportări, programul Medicaid și apărare. Totodată, reduce stimulentele pentru energia verde și ridică plafonul datoriei SUA cu 4.000 de miliarde de dolari.

”Au fost 215 voturi în favoarea proiectului și 214 voturi împotrivă. Proiectul este adoptat la diferență de un vot”, a anunțat Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților.

Deși adoptat în Cameră, proiectul se va confrunta cu obstacole în Senat, inclusiv din partea unor republicani moderați.

Camera Reprezentanților a SUA adoptă cu o majoritate fragilă proiectul fiscal promovat de Trump

Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Republican, a adoptat joi seară, cu un singur vot peste limita necesară, un amplu pachet legislativ de reforme fiscale și bugetare susținut de fostul președinte Donald Trump. Legea, care prevede reduceri masive de impozite și sporirea cheltuielilor pentru apărare și securitate la frontieră, a fost adoptată cu 215 voturi „pentru” și 214 „împotrivă” și urmează să fie dezbătută de Senat.

Trump anunță reduceri fiscale și creșteri de cheltuieli

Măsura, considerată de Trump „o lege măreață și frumoasă”, include prelungirea reducerilor fiscale pentru companii și populație introduse în 2017, eliminarea unor stimulente pentru energia verde din era Biden și impunerea unor condiții mai stricte pentru accesul la programele de sprijin social precum Medicaid și asistența alimentară.

Pachetul legislativ, care se întinde pe peste 1.000 de pagini, vine însă cu un preț ridicat: va adăuga aproximativ 3,8 trilioane de dolari la datoria publică în următorul deceniu, conform estimărilor Biroului Bugetar al Congresului (CBO). În contextul în care datoria națională a depășit deja 36 de trilioane de dolari, iar raportul datorie/PIB a ajuns la 124%, experții avertizează asupra riscurilor fiscale pe termen lung.

Negocieri tensionate și o victorie la limită

Adoptarea legii a fost precedată de două nopți de negocieri intense în Congres. Președintele Camerei, republicanul Mike Johnson, a modificat în mod repetat proiectul pentru a obține sprijinul necesar din partea facțiunilor divergente ale propriului partid. Cu o majoritate de doar 220 la 212, Johnson nu și-a putut permite decât pierderea a maximum trei voturi republicane. În final, doi aleși GOP au votat împotrivă, iar unul s-a abținut.

„Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege generaţională, care va modela cu adevărat naţiunea”, a declarat Johnson după vot.

Alocarea de fonduri pentru recrutarea a zeci de mii de agenți de frontieră

Legea prevede, printre altele, alocarea de fonduri pentru recrutarea a zeci de mii de agenți de frontieră și pentru consolidarea capacității de expulzare a migranților, cu obiectivul de a deporta până la 1 milion de persoane anual. Alte prevederi controversate includ penalizarea statelor care decid să extindă programul Medicaid în viitor și introducerea, începând din 2026, a unor cerințe stricte de muncă pentru beneficiarii acestuia – modificări care ar putea exclude milioane de americani cu venituri reduse din program.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Aripa ultraconservatoare a Partidului Republican a cerut reduceri bugetare și mai drastice, dar s-a confruntat cu opoziția moderaților, care au atras atenția că aceste măsuri ar lovi disproporționat în cele 71 de milioane de cetățeni care depind de ajutorul guvernamental pentru sănătate. Pentru a-i mulțumi pe conservatori, Johnson a devansat cu doi ani intrarea în vigoare a noilor condiții de muncă pentru Medicaid, stabilind ca termen sfârșitul anului 2026.

Democrații au votat în bloc împotriva proiectului

Democrații au votat în bloc împotriva proiectului, acuzându-l că „favorizează miliardarii și corporațiile, pe seama americanilor care muncesc din greu și trăiesc de la o leafă la alta”. Ei au avertizat, de asemenea, asupra impactului negativ asupra echilibrului fiscal și asupra sistemelor sociale.

Senatul, unde republicanii dețin o majoritate relativ confortabilă (53 din 100 de locuri), va lua în discuție proiectul în săptămânile următoare. Deși este de așteptat ca textul să sufere unele ajustări, principala linie politică promovată de Trump – reduceri de taxe combinate cu investiții în securitate și o abordare dură privind imigrația – rămâne prioritară pentru majoritatea aleșilor conservatori.

Între timp, agențiile de rating și investitorii globali urmăresc cu îngrijorare direcția fiscală a SUA. Săptămâna trecută, Moody’s a retrogradat perspectiva de credit a Americii, semnalând temeri tot mai mari legate de sustenabilitatea datoriei și volatilitatea politicii economice.