Preşedintele republican în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a criticat luni compania farmaceutică americană Pfizer şi Agenţia pentru Medicamente şi Alimente a SUA (FDA), sugerând că acestea ar fi făcut un joc politic prin neanunţarea înainte de alegerile prezidenţiale a testării cu succes a vaccinului împotriva COVID-19 pe care Pfizer l-a dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech, transmite Agerpres.

”FDA şi democraţii nu au vrut să se obţină un TRIUMF cu vaccinurile înaintea alegerilor, aşa că au anunţat cinci zile mai târziu, cum am spus mereu (că vor face)”, a scris într-o serie de postări pe Twitter preşedintele Trump, care încă nu şi-a recunoscut înfrângerea în scrutinul câştigat de democratul Joe Biden, relatează agenţia EFE.

”Cum am spus-o de mult timp, Pfizer şi celelalte (companii farmaceutice) vor anunţa vaccinul numai după alegeri, pentru că nu au avut curajul s-o facă înainte. La fel, FDA trebuia să-l fi anunţat înainte, nu cu obiective politice, ci pentru a salva vieţi”, a insistat Trump.

Pfizer nu a beneficiat de finanțare publică

Agenţia pentru Medicamente şi Alimente a SUA (FDA) face parte din Departamentul Sănătăţii şi este condusă de Stephen Hahn, numit în acest post de Trump însuşi.

Pfizer şi Administraţia preşedintelui Trump au semnat anterior un contract pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin în valoare de 1,95 miliarde de dolari, dar această companie nu a beneficiat de finanţare publică pentru dezvoltarea vaccinului, spre deosebire de Moderna şi AstraZeneca.

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunţat luni că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.