Printr-o conversație-bombă avută ieri cu secretarul de stat al Georgiei, președintele Donald Trump i-a făcut de râs pe toți oficialii republicani și pe toți flecarii conservatori care susțin că iau de bune acuzațiile de fraudă electorală ale lui Trump. Președintele însuși a clarificat că nu are în vedere decât un singur obiectiv: răsturnarea rezultatului alegerilor din 2020, arată The Atlantic. 

Ceea ce voi, evident, știați deja. Oricine e conectat la realitate o știa. Chiar și cei mai mulți aliați politici ai lui Trump probabil o știau. Însă există stimulente importante pentru ca unii indivizi din tabăra pro-Trump să pretindă contrariul. Iar acum, după cum atât de des se întâmplă, Trump a spulberat mistificarea protectoare, scoțând la lumină adevărul.

Și iată că, din nou, Trump îi servește țării o criză și o dilemă.

Ceea ce a făcut Trump în conversația sa cu secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, publicată în premieră de The Washington Post după-amiaza aceasta, ar putea foarte bine să fie o infracțiune. Mai mult nu se poate afirma până când și dacă un juriu se va pronunța în această chestiune. Dar Trump are motive să-și facă griji în privința noilor jurii de astăzi, alături de juriile care-l îngrijorau ieri.

Înregistrarea cu Raffensperger arată care e Planul A al lui Trump pentru a i-o lua înainte legii: măsluirea alegerilor. Planul își va atinge punctul final pe 6 ianuarie – punctul de la care nu va mai exista cale de întoarcere, ultimul moment în care vor mai fi posibile trucuri și sabotaje. Un număr rușinos de reprezentanți și senatori republicani s-au înscris deja pentru asemenea trucuri și sabotaje, însă nu și suficient pentru a împiedica deznodământul inevitabil de pe 20 ianuarie: învestirea tandemului Biden-Harris.

Cel mai probabil gândurile lui Trump se reorientează acum spre un Plan B. Planul B constă în a se proteja de jurii chiar și dacă își va pierde funcția. Planul B indică o auto-grațiere și enorma criză care obligatoriu i-ar urma.

Președintele ales Biden a semnalat deja că înclină puternic să nu-și atace în justiție predecesorul. Președintele Biden nu-l va putea proteja pe fostul președinte Trump de procese penale intentate de stat sau de procese civile, însă el va fi în măsură să-i pună în vedere Departamentului Justiției că inculparea unui fost președinte pentru infracțiuni federale ar fi o acțiune care dezbină și distrage și care, în consecință, ar trebui evitată dacă e posibil.

Experții sunt în dezacord

Dar dacă Trump nu e dispus să se încreadă în indulgența lui Biden și va opta să se auto-grațieze, acel gest ar fi un atac direct la adresa întregii structuri a statului de drept. Nimeni nu știe dacă o auto-grațiere prezidențială ar fi măcar validă. Experții sunt în dezacord; nici o instanță nu a dat vreodată un verdict în această privință, întrucât nici un președinte nu a încercat vreodată să facă un asemenea lucru. Însă un președinte suficient de disperat încât e dispus să încerce să fure alegerile pe o linie telefonică înregistrată este suficient de disperat și pentru a se auto-grația.

Iar dacă un președinte se poate auto-grația și-și poate grația și subordonații, atunci el poate dispune înfăptuirea oricărei infracțiuni sau o poate comite chiar el, cu absolută impunitate. Însăși ideea de auto-grațiere vine în conflict grav cu principiul răspunderii democratice. Dacă Trump va încerca să se auto-grațieze, viitorii președinți vor fi nevoiți să lupte cu tentativa lui până la Curtea Supremă. Și, dată fiind înregistrarea cu Raffensperger, cine se mai îndoiește că Trump va încerca?

O apreciabilă majoritate a americanilor își dorește cu siguranță dispariția controverselor legate de Trump după învestirea noului președinte, o revenire la guvernarea normală și la munca crucială care ne așteaptă: înfrângerea pandemiei, redresarea economiei și reînnoirea conducerii americane a lumii. Însă și Trump are un cuvânt de spus, cum a avut și în criza destituirii sale. Trump va abuza de puterea președinției până în ultima sa oră de mandat. Iar abuzul său necontenit de putere face probabilă forțarea unei răfuieli chiar și de către cei mai dornici să pună capăt acestui capitol.

Trump nu va permite să fie ignorat; nu va permite ca acest capitol să fie închis în liniște. Arată-i o linie roșie – el o va încălca. Și dacă va fi ca liniile roșii ale țării să fie trasate din nou, Trump va fi nevoit să se confrunte cu legea pe care încălcat-o și a încălcat-o iarăși și iarăși.