Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite (FBI) a primit, luni, o cerere oficială din partea a doi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor pentru deschiderea unei anchete penale în legătură cu preşedintele Donald Trump. Motivul invocat: presiunile făcute de preşedintele republican în exerciţiu asupra unor oficiali pentru a invalida rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Într-o convorbire telefonică înregistrată care a fost publicată în weekend de presa de peste ocean, prima dată în Washington Post, Donald Trump a pledat pe lângă principalul oficial al autorităţii electorale din Georgia să schimbe rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie în acest stat, argumentând că tot ce trebuie să facă este „să găsească 11.780 de voturi”.

„Dovada fraudei (…) este acum la lumina zilei”

Congresmanul Ted Lieu, membru al Camerei Reprezentanţilor din California, şi deputata Kathleen Rice, din New York, au argumentat, în scrisoarea lor adresată directorului FBI, Christopher Wray, că „dovada fraudei electorale a dlui Trump este acum la lumina zilei”.

„În calitate de membri ai Congresului şi foşti procurori, credem că Donald Trump s-a angajat în solicitarea sau în conspiraţia de a comite un număr de infracţiuni electorale”, au scris Lieu şi Rice în scrisoare. „Vă cerem să deschideţi imediat o investigaţie penală asupra preşedintelui”, se mai menţionează în textul celor doi, scrie Agerpres.

Congresul SUA se reuneşte miercuri pentru a certifica victoria lui Biden

În cele două luni scurse de la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump a refuzat să-şi recunoască înfrângerea în faţa democratului Joe Biden.

Aliaţii lui Trump au deschis în schimb zeci de procese pentru a răsturna rezultatele alegerilor în state decisive cheie. Aproape toate procesele au fost respinse din cauza lipsei de dovezi.

Congresul se va reuni miercuri, 6 ianuarie, pentru a certifica victoria în alegeri a lui Biden înainte de învestirea sa, pe 20 ianuarie.