America, dar și întreaga Planetă stau pe un butoi cu pulbere. Tot scandalul vine după atacul cibernetic ce afectează Statele Unite din martie. Și alte țări au căzut pradă atacului care este unul major și fără precedent. Senator republican Marco Rubio îl califică drept un act de război.

Este o gravă ameninţare pentru statul federal

America a fost lovită crunt de atacul cibernetic, dar nu este singura. Alături de Statele Unite, printre ţările afectate figurează Canada, Mexic, Belgia, Spania, Regatul Unit, Israel şi Emiratele Arabe Unite.

„Este un atac major şi fără precedent. Aş spune că încă este probabil în curs”, a declarat Marco Rubio, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul american. Nu s-a oprit aici. „Este o gravă ameninţare pentru statul federal, colectivităţile locale, infrastructurile cruciale şi sectorul privat”.

Americanii spun clar. Responsabilitatea acestui atac poate fi atribuită fără nicio reţinere Rusiei. În cadrul unui interviu acordat pentru Mark Levin Show, secretarul de Stat Mike Pompeo a spus că atacul cibernetic poartă marca unui efort considerabil şi cred că e cazul să putem afirma destul de clar că ruşii sunt angajaţi într-o atare activitate.

FireEye, o companie importantă de securitate informatică, a dezvăluit luna aceasta un atac cibernetic amplu efectuat prin compromiterea programului Orion al companiei SolarWinds. CEO-ul FireEye Kevin Mandia l-a numit într-o postare pe blogul companiei „un atac din partea unei naţiuni care dispune de capacităţi ofensive de top.

„Este un act de război”

Ulterior, acesta a precizat că obiectul principal al hackerilor a părut a fi fost un efort de a sustrage informaţii de la clienţii guvernamentali americani. Divizia de investigaţii a FBI a confirmat că indiciile preliminare sugerează un nivel sofisticat superior consistent cu o acţiune din partea unui stat.

Hackerii au pătruns în reţelele informatice după ce au piratat mai întâi SolarWinds, o companie din Austin care oferă servicii de tehnologie în întreaga lume, inclusiv pentru agenţii guvernamentale şi corporaţii. Atacul a fost demarat în luna martie şi a afectat inclusiv firme ce oferă soluţii de securitate.

Potrivit CNN, oficialii americani din structurile de monitorizare a infrastructurii informatice a guvernului au observat unele activităţi suspicioase în urmă cu mai multe luni.

„Nu pot spune mai multe în momentul de faţă pentru că analizăm despre ce este vorba şi apoi cu siguranţă unele informaţii vor rămâne clasificate. Putem spune însă că este un efort semnificativ de a folosi un program extern de software astfel încât să fie introdus un cod în sistemele guvernamentale şi, după câte se pare, şi în sistemele unor companii private, dar şi a altor companii şi guverne din întreaga lume”, a spus Pompeo. „Este un act de război”, a conchis Rubio.