In perioada primelor 9 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, Produsul intern brut s-a redus cu 2,3% pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, estima la mijlocul lunii septembrie că economia României ar putea ieşi tehnic din recesiune în trimestrul trei din 2010, dar ar putea reveni pe scădere în ultimul trimestru. El a explicat că fenomenul ciclic al ritmului de creştere trimestrial al economiei româneşti este extrem de pregnant şi arată o scădere în primul trimestru faţă de ultimul trimestru al anului precedent, creşteri uşoare în trimestrele doi şi trei şi o scădere în ultimul trimestru.
În trimestrul doi din 2010, România a înregistrat, pentru prima dată în ultimele trei trimestre, o creştere a economiei de 0,3 la sută, fapt considerat de mulţi analişti economici ca un prim semnal al ieşirii din recesiune.
Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) a anunţat că în trimestrul doi din 2010, România şi Bulgaria au avut a treia contracţie anuală a PIB din Uniunea Europeană, cu o scădere a PIB de 1,5%.

Conform Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, economia României va scădea cu 2 la sută în 2010, iar în 2011 va înregistra o creştere economică de 1,5 la sută.