Logic ar fi ca joi, 20 aprilie 2000, sa se formeze cozi mari la sediile Trezoreriei statului. Numai in aceasta zi se pot cumpara certificatele de trezorerie, aniversare, cu scadenta la 90 de zile, titluri pentru care Ministerul Finantelor plateste o dobanda de 55% pe an. Garantia statului si nivelul ridicat al dobanzii fac din aceste certificate instrumentul de plasament cel mai rentabil pe termen scurt.
Rata dobanzii pe care o ofera Trezoreria, in mod special, pe 20 aprilie, este un fel de chilipir. Cele mai multe dintre bancile comerciale nu platesc, in prezent, dobanzi de peste 48% la depozitele pe termen de trei luni. Cele care bonifica 50 – 53% pe trei luni se pot numara pe degetele de la o mana si, oricum, nu fac parte din categoria celor mai sigure banci.
Nici macar Ministerul Finantelor nu mai ofera dobanzi de peste 50% pe an. Emisiunea de titluri de stat pentru populatie cu 56% pe an a intrat deja in istorie; pana vineri, 21 aprilie, ora 14, se mai pot subscrie certificate de trezorerie cu scadenta tot la trei luni, dar cu dobanda de numai 50% pe an, emisiune lansata la inceputul saptamanii trecute.
Certificatul aniversar aduce un profit net de 13,57%. Castigul (neimpozabil), pe trei luni, este de 687.500 lei pentru un certificat care are o valoare nominala de cinci milioane lei. Emisiunea Trezoreriei are o valoare limitata la 500 miliarde lei (echivalentul a 100.000 certificate), ceea ce inseamna ca primii veniti la subscriere vor fi si primii serviti.
Dobanda foarte buna nu este singurul element de atractie al certificatelor de sarbatoare. Toate titlurile de stat destinate populatiei emise de Trezorerie in ultimele 12 luni au fost nominative, ceea ce inseamna ca posesorul nu le putea vinde. Titularul ramanea prizonierul propriei investitii pana la scadenta; eventual le putea rascumpara la Trezorerie inainte de termen, caz in care primea o dobanda de numai 10% pe an. Certificatele de trezorerie, aniversare sunt la purtator. Avantajul este ca posesorul le poate vinde oricand, oricui, fara nici o restrictie. Chestiune care nu este lipsita de importanta, in situatia in care investitorul intra in criza de lichiditati si are nevoie de bani inainte de termenul de rascumparare, 17 iulie 2000.
Posesorii certificatelor vor fi nevoiti sa se poarte cu maxima grija cu respectivele titluri. Ministerul Finantelor a anuntat ca Trezoreria nu va despagubi in nici un fel persoanele care pierd, distrug sau carora li se fura certificatele.