In buzunarul romanului flutura vantul, poate anul acesta mai mult ca niciodata. Asa ca multi dintre noi am fost nevoiti sa ne multumim cu o cupa de sampanie, sarmale si cu o friptura in farfurie, daca avem si norocul asta, servite acasa, in fata televizorului.
Dintr-un sondaj realizat de firma Mercury Marketing and Research Consultants, in prima saptamana a lunii noiembrie, a reiesit ca peste 70% dintre romani intentioneaza sa-si petreaca sarbatorile de iarna acasa.
In general, persoanele tinere, din categoria de varsta, 15-29 de ani, au declarat ca intentioneaza sa-si petreaca macar Revelionul in alta parte, decat acasa. Totusi, 58% din cei chestionati sustin ca-si pot permite sa cheltuiasca pana intr-un milion de lei pentru sarbatorile de iarna, iar 22,5% intre unu si trei milioane de lei. Doar 18 persoane din 1566 chestionate au declarat ca intentioneaza sa-si petreaca Revelionul in strainatate.
Aceasta fiind situatia, nici nu este de mirare ca agentiile de turism au avut vanzari slabe la sfarsitul acestui an, mai ales, in cazul excursiilor in strainatate, pentru care biletele au ramas nevandute, cu exceptia celor mai accesibile buzunarului romanilor, in Grecia, Turcia, Malta si Cehia.
Patronii agentiilor de turism din Bucuresti ne-au confirmat intentia romanilor de a sta acasa de sarbatori. „Lumea n-a prea plecat anul acesta asa cum ne-am fi asteptat. Cele mai mari vanzari le-am facut in turismul intern. Excursiile pe Valea Prahovei au avut mai mult succes decat anul trecut”, ne-a spus Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralelea 45. „Pretul mediu a fost de 4,5 milioane de lei, pachetul de servicii, care cuprinde cazare pentru patru nopti, la hoteluri de patru stele si masa festiva, de Revelion. Cel mai scump pachet de servicii pentru turismul intern a fost de 1.000 de dolari, la hotelul Mara din Sinaia”, a adaugat Alin Burcea.
Ion Antonescu, presedintele firmei Marshal Turism, spune ca vanzarile pentru turismul intern s-au dublat anul acesta, comparativ cu anii trecuti. „Preturile pentru excursiile in strainatate au crescut foarte mult si, cu exceptia oamenilor de afaceri si a politicienilor, romanii nu-si mai permit sa plece din tara, de sarbatori”, ne-a spus el.
Personalitatile de la noi, indiferent de cat de burdusit le este portofelul, nu fac nici ele exceptie de la regula generala: cei mai multi isi petrec sarbatorile in tara, ba chiar la locul de munca.

Daniela Tuchel