E bine să ne bucurăm azi, că luptăm pentru Nicușor de aproape zece ani și că în ultimele zile campania contra lui ajunsese la cele mai mizerabile cote.

Pensionarilor care au votat PSD să nu le fie teamă, PSD nu va dispărea, pentru că interesele lor trebuie reprezentate. Dar se va reforma – o treime din oamenii lor au fost pe lista noastră neagră. Prea mult.

PNL, oricîți primari a cumpărat, nu stă chiar așa de bine. Poate se mai gîndește la metodele de a face politică- s-a salvat la București ascunzîndu-se după alții.

S-a plătit un preț mare pentru victoria asta în înțelegeri și alianțe, care va fi decontat începînd de foarte curînd.

Dar e și un început pentru a construi ceva nou în jurul unui pol nou. Nu de către Nicușor, că primăria îl va absorbi, ci de oamenii activi care se deziluzionau deja de USR-PLUS. E o ocazie să creeze ceva mai clar al lor, fără oportuniști și sprijin obscur, în jurul lui Nicușor.

Victoria e a lor, că șefii oficiali ai USR PLUS, Cioloș și Barna, nu au făcut în mod real campanie pentru Nicușor Dan.

Să nu ne iluzionăm: va fi greu, că numărul de oameni pregătiți nu e mare, nici programele nu au fost de fapt la înălțimea cuvenită. Dar, în competiția cu Voluntariul extins, nu avea totuși societatea civilă din București cum să piardă.

De asta, pînă la marile realizări în centuri și autostrăzi, propun rapid ca Nicușor Dan și echipa lui să inaugureze cît de curînd buna guvernare bucureșteană, cu lucruri care vor dura mai puțin, dar pot schimba repede felul cum funcționează administrația orașului.

Ele sunt:

1. Un portal de achiziții publice cu toate contractele în format deschis cu statistici lunare automatizate pe indicatorii de risc (un Opentender. Bucuresti, precum cel european făcut de noi). SEAP e o bună bază de pornire.

2. O pagină de evaluare a tuturor serviciilor oferite de primărie, cu logare cu CNP-ul, prin care în timp real utilizatorii unor servicii să poată da note și semnala cum funcționează lucrurile.

3. Un referendum local cu marile alegeri ale orașului, formulate clar: cum acomodăm numărul prea mare de mașini, ce facem cu piețele și așa mai departe, ca indiferent ce urmează (taxe pe poluare și altele), ele să fie dinainte aprobate de locuitorii orașului – cei care se vor deranja să vină la vot. Orașul nu a avut dezbatere în campanie, că nu a existat curajul alternativelor. Acum însă se va putea vorbi despre ce avem de ales și trebuie să alegem odată.

Îmi declar conflictul de interese aici la sfîrșit, că SAR încă mai are procese în comun cu asociația Salvați Bucureștiul contra unora sau altora prin București (și nu, nu le-am făcut ca să luăm bani la împăcare). Zic ce am spus deja cînd s-a dus Monica Macovei ministru la Justiție în 2005 și aveam deja peste zece procese cu PSD: justiția fiind independentă, simt eu că acum o să cîștigăm mai ușor procesele astea.