Vlad Stan este elev in clasa a XI-a la Liceul Gheorghe Sincai din Cluj-Napoca si este castigatorul sectiunii de animatie a editiei din acest an a festivalului multimedia „Dracula PC Party”, organizat de studentii de la asociatia BEST Cluj-Napoca.
Vlad a inceput sa fie pasionat de design pe computer cu doi ani in urma, si de atunci nu trece nici o zi in care sa nu lucreze cate ceva in programul de grafica 3DStudioMAX3. A aflat despre PC Party de la un prieten, care i-a sugerat sa participe. „Timp de aproape sapte luni lucrasem la secvente dintr-un film, cu scopul initial de a-mi verifica progresele in grafica. La sfarsit am asamblat secventele si am realizat ca este o creatie destul de buna. La PC Party aveam pentru prima oara ocazia de a afla opiniile unor profesionisti despre sansele mele de viitor. Nu credeam ca va fi atat de apreciata. Unii chiar nu au crezut ca eu am facut asa ceva singur”, marturiseste Vlad. Pentru el, premiul obtinut nu este important ca valoare materiala, ci ca o confirmare a propriei valori.
Dupa succesul repurtat in competitie, Vlad a fost contactat de cateva firme din domeniul IT pentru eventuale colaborari, printre care QUAL Design, MamaDesign si RDS. Vlad nu a hotarat inca nimic concret in legatura cu acceptarea ofertelor, dar o va face in curand. Nici in ceea ce priveste cariera sa Vlad nu este foarte decis. Pe langa pasiunea sa pentru grafica, el practica de cinci ani dansul sportiv, la care nu poate renunta acum atat de usor.
Multe firme sunt interesate de festival
PC Party s-a desfasurat in zilele de 24 si 25 noiembrie in Sala de Lectura a Universitatii Tehnice (fosta cantina Observator). Acest festival faciliteaza intalnirea a peste 1.000 de tineri pasionati de calculatoare, Internet si informatica, in general. 215 participanti au adus calculatoare, acestea au fost legate in retea, iar reteaua conectata la Internet. De sambata dimineata pana duminica seara, doua zile si o noapte, non-stop, toti cei interesati au avut acces la Internet, jocuri electronice sau competitii cu premii. Potentialii concurenti au avut posibilitatea sa se inscrie la una sau mai multe dintre cele noua probe: patru de creatie (animatie, muzica, grafica si web design) si cinci de jocuri (Counter Strike, Broodwar, Quake, Fifa si Need for Speed). Premiile constau in abonamente pe doua luni la Internet, oferite prin sponsorizare, abonamente la revista PC Magazin, premii in bani, invitatii etc. „Participantii vin la PC Party pentru a arata cat de mult poate sa faca fiecare cu un calculator. Multi dintre ei sunt maestri in programare sau design pe calculator. Altii sunt jucatori pasionati, care doresc sa afle informatii sau pur si simplu sa comunice cu alte persoane pe aceasta tema”, spune Florin Muresan, coordonatorul proiectului.
Evenimentele de genul PC Party sunt bine cunoscute de aproximativ zece ani in tarile occidentale. BEST sustine desfasurarea sa in Romania din anul 1998, cu doua editii in fiecare an, la Brasov si la Cluj. Conform sondajelor efectuate printre participanti, este de dorit ca manifestarea sa ia amploare, sa fie organizata mai des si sa dureze mai multe zile.     

Connex isi distreaza propriii utilizatori cu Prepelix On-line
Castigatorii concursurilor pot primi zilnic o cartela Kamarad

De curand, Connex a lansat, prin intermediul primului portal mobil din tara, myx, Prepelix, primul joc on-line din Romania dichisit cu premii pentru aceia cu chef de joaca virtuala.
CAtAlina Eftime
Distractia on-line poate incepe de la adresa www.myx.ro, sectiunea divertisment, sau direct in subdomeniul special creat, la games.myx.ro.
Prepelix On-line a fost deja lansat si isi asteapta jucatorii ce vor fi rasplatiti cu premii zilnice, pe masura apetitului pentru distractie si a dorintei de a-si dezvolta capacitatea de reactie rapida: cel care realizeaza cel mai mare numar de puncte intr-o zi castiga o cartela Kamarad. Cei mai buni jucatori sunt afisati in timp real la sectiunea Top, cu scorul pe care l-au inregistrat in ziua respectiva. Castigatorul va fi anuntat public pe myx, in plus, va primi si un mesaj de confirmare pe adresa de e-mail cu care s-a inregistrat pentru a juca Prepelix On-line.
Pot intra in cursa pentru castigarea premiilor oferite la Prepelix On-line numai utilizatorii inregistrati pentru joc. Pentru participare, este necesara folosirea adresei de e-mail din portalul myx. Cum la myx deschiderea unei casute de e-mail este gratuita, iar procedura de inregistrare este foarte simpla, poate participa oricine.
Anul acesta, Connex si-a „imbogatit” si diversificat oferta de divertisment, lansand pentru utilizatorii sai servicii care sa le permita participarea la diferite jocuri, care de care mai atractive.
Alaturi de jocurile oferite de portalurile myx, Connex wap este o alta „sursa” de distractie, cu jocuri pecum „animalutze”, „avioane”, „labirint” etc.    

Stiri IT

AOL a lansat o noua versiune ICQ
Compania americana AOL Time
Werner a lansat, saptamana trecuta, o versiune Web a popularului instant messenger ICQ. Utilizatorii serviciului vor putea comunica acum prin reteaua ICQ de pe orice calculator conectat la Internet, fara a mai fi nevoiti sa instaleze programul in prealabil. Cu ajutorul noii versiuni, care se anunta un competitor serios pentru serviciile similare oferite de Yahoo si Microsoft, AOL intentioneaza sa mareasca numarul de utilizatori, care se ridica in prezent la 41,7 milioane. Prin transformarea ICQ, AOL detine cel de-al doilea serviciu de instant messenger pe Web. Cealalta aplicatie similara, denumita AIM Quick Buddy, a fost lansata acum doi ani si s-a dezvoltat din serviciul AOL Instant Messenger. Intre timp, serviciul a fost upgradat si redenumit AIM Express. La lansarea produsului a mai fost prezentata si o versiune ICQ pentru MacOS.

ICG-Romsoft deschide primul depozit de calculatoare din Bucuresti
Compania International Computers Group-Romsoft a lansat primul depozit de calculatoare din Bucuresti, un nou concept de magazin IT, care are ca scop deservirea municipiului si imprejurimile acestuia. Magazinul dispune de o suprafata de 350 mp, suma pentru intreaga investitie ridicandu-se la 160.000 de dolari, din care 75% in stocurile de produse. Oferta ICG include procesoare, scannere, camere digitale, monitoare (Sony, CTX, Philips, LG), imprimante (Canon, Lexmark,
Epson), placi grafice si de baza (ASUS, Acorp, Eagletec) si alte componente hardware. De asemenea, magazinul comercializeaza aplicatii software si jocuri. Infiintata in 1997, ICG-Romsoft este unul din principalii distribuitori de tehnica de calcul din Romania, avand o retea formata din peste 1.000 de distribuitori locali. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 13,4 milioane de dolari, pentru acest an
estimandu-se venituri de 18 milioane de dolari. (Paul Stroe)

Graficul sAptAmAnii

Estimarea evolutiei vanzarilor
globale de semiconductoare in urmatorii trei ani
Vanzarile mondiale de semiconductoare au inregistrat o crestere de numai 2,5% in luna octombrie a acestui an, cu mult sub nivelul perioadei similare a anului trecut. Valoarea vanzarilor in octombrie a fost de 10,43 miliarde de dolari, fata de 10,18 miliarde de dolari in septembrie. In octombrie anul trecut vanzarile totalizasera 18,65 miliarde de dolari. Cea mai mare rata de crestere in 2001 s-a consemnat in Statele Unite ale Americii si Europa. La nivel global insa, diminuarea vanzarilor a fost influentata de factori precum scaderea cererii de computere, telefoane mobile si echipamente periferice. Scaderea de 31% preconizata la sfarsitul lui 2001 mai are drept cauza stocurile deja existente. (Paul Stroe)