Conform datelor Inspecției Muncii, la finalul anului trecut cel mai mare angajator din România era Kaufland, compania germană având pe ștatele de plată 17.724 de persoane. Ei bine, un alt mare grup german sosit în 1999 în România avea, tot anul trecut, 18.200 de angajați împărțiți însă în mai multe divizii. Concernul Continental AG, pentru că despre aceasta este vorba, deține la noi șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi de dezvoltare amplasate la Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi, iar din totalul angajaților nu mai puțin de 1.700 de persoane au fost recrutate pe parcursul anului 2016. Mai mult chiar, conform oficialilor grupului, acesta își va mări echipa din România cu aproximativ 1.500 noi membri în acest an. Prin urmare, la finalul lui 2017 este de așteptat ca toate cele cinci divizii Continental din România să angajeze nu mai puțin de 19.700 de persoane. „1.700 de colegi noi s-au alăturat echipei anul trecut, iar Continental va crește în acest an cu aproximativ 1.500 de persoane. Posturile libere pe care le avem vizează ingineri cu experiență, specialiști software și hardware, ingineri mecanici precum și tineri absolvenți ai școlii profesionale  pe care vrem să-i angajăm atât în centrele de cercetare și dezvoltare, cât și în fabricile noastre din România”, a declarat Anica Stoica, directorul de resurse umane al Continental România.

În afara marelui concern german, o companie franceză cu un nume rezonant se flă și ea în vârful clasamentului angajatorilor din România. Proprietar al Automobile Dacia, firmă cu circa 14.000 de angajați, grupul Renault mai deține la noi și centrul de inginerie Renault Technologie Roumanie (RTR), Renault Design Central Europe (RDCE), Centrul de Piese de Schimb Oarja (CPS), Renault Services Roumanie (RSR), Renault Commercial Roumanie (RCR) și Renault Credit International (RCI). În total, aceste entități grupează 16.600 de persoane.

 

Aflat într-un proces de reorganizare în România, grupul Dräxlmaier avea și el, la finalul lui 2016, aproximativ 15.000 de angajați. O parte dintre aceștia și-au pierdut sau își vor pierde în acest an locurile de muncă însă, în același timp, grupul anunță noi investiții în România. Astfel, în timp ce la uzina din Pitești – cea mai veche a grupului din România – a fost deja anunțată disponibilizarea a circa 800 de persoane, Dräxlmaier a menționat că va investi, până la finele anului 2017, în dezvoltarea unităților de producție din Hunedoara și Brașov. În Hunedoara, suprafața fabricii actuale se va dubla, iar la Brașov urmează ca, în perioada următoare, să înceapă activitatea de producție în a treia hală. „În Timișoara, volumul de lucru este tot mai mare, la fel ca în Satu Mare, unde campania de recrutare demarată anul trecut este în plină desfășurare pentru a asigura forța de muncă necesară volumelor de lucru în creștere”, au declarat oficialii companiei.

Cele trei mari grupuri din industria auto au investit până acum în România circa 3,7 miliarde de euro, cea mai mare investiție – de două miliarde de euro – fiind cea a grupului Renault. Totodată, Continental AG a investit 1,2 miliarde, iar Dräxlmaier 500 de milioane.

În afara grupurilor menționate, alți mari angajatori privați din România sunt companiile Carrefour Romania (15.000 persoane), OMV Petrom (14.400 persoane), Profi Rom Food (11.500 persoane), RCS&RDS (11.500 persoane) și Auchan Romania (11.000 persoane).