Permisul de conducere este unul dintre actele pe care șoferii trebuie să îl aibă mereu asupra lor când se află la volan. Asta pentru că absența lui la un control de rutina poate reprezenta un stres maxim dar și riscul de a lua o amendă uriașă.

Mulți însă s-au întrebat, și nu doar o dată, ce trebuie să facă dacă se trezesc că nu mai au carnetul de conducere asupra lor. Asta pentru că ori l-au rătăcit atât de bine încât nu-l mai găsesc de luni bune, ori l-au pierdut. În cazul în care carnetul de conducere nu este un act absolut indispensabil la locul de muncă, atunci sunt câțiva pași de urmat.

Cum fără permisul de conducere nu te poți urca la volan, orice șofer trebuie să solicite unul nou.

Primul pas pe care trebuie să îl facă este să declare pierderea documentului. Ulterior, persoana în cauză trebuie să se ducă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) cu o serie de documente. Aici, va solicita eliberarea unui duplicat.

Actele necesare pentru eliberarea unui duplicat

Lista documentelor necesare pentru eliberarea unui duplicat după permisul auto (pierdut, furat sau deteriorat) constă în:

  • actul de identitate în original și copie;
  • declarația pe propria răspundere pentru pierderea permisului auto sau furtul acestuia, după caz;
  • cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere, în valoare de 89 de lei (poate fi achitată cash la ghișeu ori prin orice altă metodă de plată online prin Internet Banking);
  • permisul în original (în cazul în care permisul a fost deteriorat).

După ce toate aceste acte au fost depuse, nu mai este decât un pas. Șoferul trebuie să stea liniștit și să aștepte momentul la care reprezentanții DRPCIV îl vor chema să se prezinte pentru a-ți ridica noul permis de conducere.

Din momentul declarării pierderii, furtului sau deteriorării permisului auto, șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a solicita un act nou.

Când este necesară vizita medicală

În cazul în care s-a constatat pierderea permisului auto, trebuie să știți că eliberarea unui duplicat al permisului de conducere românesc se face prin aceeași procedură prin care se eliberează un nou document. Singura diferență este vizita medicală, dacă nu dorești ca permisul să primească o altă dată de expirare.

Dacă soliciți un nou permis pe motiv că l-ai pierdut sau că a fost deteriorat, nu mai este obligatorie fișa medicală, însă noul permis de conducere va avea aceeași dată de expirare cu cel pe care îl înlocuiește.

Potrivit prevederilor legale, ai la dispoziție 48 de ore pentru a declara pierderea permisului auto și 15 zile pentru a solicita un nou act. Ulterior, se va oferi o adeverință pe baza căreia se va putea conduce până la eliberarea noului permis.

Cererea pentru eliberarea unui duplicat pentru permisul auto, însoțită de documentele menționate mai sus, poate fi transmisă și prin corespondență, la adresa serviciului public comunitar care a emis permisul auto anterior.

Amendă mare pentru cei care nu declară pierderea permisului

Șoferii care nu declară pierderea sau furtul permisului de conducere pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte de amendă, echivalentul a 725 de lei.

”În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”. (art. 24 alin. (51) O.U.G. nr.195/2002)

”Conform art. 100 alin. 1 pct. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. 1 cu modificările ulterioare, neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere în cazul în care acesta a fost furat pierdut sau deteriorat sau nu mai corespunde din punct de vedere al formei şi conţinutul celor în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă – conform art. 98 alin. 4 lit. b din O.U.G. nr. 195/2002, republicată)”, se arată în Codul Penal.