Potrivit directorului general al autorității de trafic din Spania, María José Aparicio, „30% dintre oamenii care au pierit în accidente de circulație în Uniunea Europeană au vârsta de peste 65 de ani (în Spania procentul acestora este de 28%). Un fapt care se repetă în toate țările și care ajunge la 50% când e vorba de pietoni sau bicicliști decedați”, potrivit The Local.es.

Reînnoirea permisului urmează să de facă mai des

Date recente de la autoritatea de trafic din Spania (DGT) arată că peste patru milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani au permis de conducere în Spania, adică mai mult de 15% din toți șoferii din trafic. Acum, DGT a fost de acord să schimbe regulile, propunând ca reînnoirea permisului să se facă mai des. Se prevede ca modificările aduse legii rutiere să intre în vigoare pe parcursul anului 2023.

Ciudat ca o persoană de 90 de ani să nu-și reînnoiască permisul până la 95 de ani

În prezent, toți conducătorii auto din Spania care au mai puțin de 65 trebuie să-și reînnoiască permisul auto la fiecare 10 ani, în timp ce pentru cei de peste 65 de ani, acest lucru trebuie făcut o dată la cinci ani. De asemenea, toți șoferii profesioniști trebuie să-și reînnoiască permisele auto la fiecare cinci ani, cu excepția cazului în care au peste 65 de ani ( acest lucru se face o dată la trei ani).

„Pare foarte ciudat ca o persoană de 90 de ani să nu-și reînnoiască permisul de conducere până la 95 de ani”, a explicat Navarro.

Orice spaniol trebuie să treacă de „psicotécnico”

Nu se știe cât de des vor trebui să-și reînnoiască permisele persoanele în vârstă, dar, cel mai probabil, o vor face mai frecvent decât la fiecare cinci ani. Orice cetățean care își reînnoiește permisul auto în Spania trebuie să treacă de „psicotécnico”, un examen medical care le testează atât abilitățile fizice, cât și mentale pentru a vedea dacă pot îndeplini în siguranță anumite sarcini, cum ar fi condusul unei mașini. Acest examen include un chestionar de sănătate, un test pentru abilități psihomotorii și un examen oftalmologic, pentru a observa dacă persoana respectivă poate șofa în siguranță pe drumurile publice.