Lovitură pentru artiștii independenți din România. Afectați puternic de pandemia de coronavirus, care i-a lăsat practic fără surse de venit, în condițiile interzicerii spectacolelor cu public, ei primesc acum o nouă lovitură, de data aceasta din partea Guvernului.

Astfel, artiștii independenți trebuie să dea înapoi 41,5% din indemnizația primită de la stat în starea de urgență.

Ajutor impozabil

Toate persoanele ale căror activităţi au fost întrerupte din cauza restricţiilor impuse de statul român în contextul pandemiei, au primit suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie.

Dar Guvernul anunța încă din martie 2020 că ajutorul de stat va fi impozitat.

Artiştii care îsi desfăşoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate datorează la bugetul de stat impozitul aferent, CAS şi CASS.

Cumulate, toate aceste taxe şi impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizaţiei brute.

Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie şi pentru lunile aprilie şi mai.

Ministrul Muncii de la acea vreme anunţa că toţi artiştii independenţi sau alte
tipuri de freelanceri vor primi suma respectivă, dar că va trebui să returneze taxele şi impozitele.

Iar sumele trebuie achitate până în luna martie a acestui an.

Nemulțumiri și proteste

Doar că cei vizați trebuie să și aibă mijloace financiare pentru a-și achita obligațiile către stat, în condițiile în care restrițiile impuse au continuat și în perioada stării de alertă, iar spectacolele cu public au reprezentat mai degrabă câteva excepții, pe perioada verii.

Situația a stârnit nemulțumirea și reacția de protest a artiștilor independenți din România. Cunoscutul artist Marius Mihalache a declarat luni la Antena 3 că pandemia le-a afectat veniturile ”nu în proporție de 40%, nici 20%, nici 60%, ci practic 100%”, arătând că pentru mulți artiști banii primiți de la Guvern au reprezentat practic singura sursă de venit.

În plus, Mihalache a arătat cu un artist independent nu își poate relua activitatea de a doua zi de când sunt suspendate restricțiile, având nevoie de aproximativ un an pentru pregătirea spectacolelor – în acest context, el a solicitat în continuare sprijinul statului pentru artiștii care trec prin momente grele.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea.