S-ar putea să vă gândiți la ceai ca la un scut comun împotriva îmbolnăvirii. Cercetătorii au descoperit însă un efect protector al altei băuturi calde când vine vorba de imunitate.

Doza zilnică de feină ne stimulează creierul, dar noi cercetări spun că poate întări și sistemul imunitar, potrivit The Healthy.

Cafeaua are un efect protector împotriva COVID

Studii recente au sugerat că băutura cea mai populară din lume, cafeaua, prezintă un efect protector împotriva COVID – atât în ceea ce privește prevenirea infecției, cât și atenuarea gradului de îmbolnăvire atunci când apare infecția. Cu toate acestea, studiile respective nu au putut explica de ce cafeaua este atât de bună: să fie datorită cofeinei sau a unui alt beneficiu al cafelei care a oferit un efect protector?

Cafeaua este bogată în antioxidanți și polifenoli

Un studiu din noiembrie 2023 publicat în revista Cell & Bioscience, realizat de o echipă de cercetători în științe biomedicale de la câteva universități chineze a investigat proprietățile chimice ale cafelei pentru a înțelege exact de ce inhibă virusul COVID.

Teoria lor s-a bazat pe ideea că, așa cum se știe, cafeaua este bogată în antioxidanți și polifenoli, compuși cunoscuți pentru beneficiile aduse sănătății. Din câteva analize la nivel celular, cercetătorii au concluzionat că „poate inhiba mai multe variante ale infecției cu SARS-CoV-2”. Cercetătorii au descoperit că acest lucru se întâmplă datorită cafelei, „împiedicând legarea proteinei spike SARS-CoV-2” de enzimele umane care joacă un rol în reglarea fluidelor în organism. Cu alte cuvinte, cafeaua pare să blocheze legarea COVID de celulele cheie ale imunității.

Toate tipurile de cafea s-au dovedit eficiente împotriva virusului

Cercetătorii au descoperit că toate tipurile de cafea – preparată, instant și chiar decofeinizată – s-au dovedit eficiente împotriva virusului, indiferent de ingredientele adăugate – frișca și zahărul. Aceasta este o veste grozavă pentru persoanele care sunt sensibile la cofeină.

Efectul protector s-a extins la mai multe variante COVID, inclusiv variantele Alpha, Delta, Omicron și variante mai noi. Deci, anumite alegeri ale stilului de viață pot ajuta sistemul imunitar să se adapteze virusului care suferă noi și noi mutații. Dieta, inclusiv opțiunile de băutură, ar putea fi o modalitate proactivă de a ne apăra împotriva infecțiilor.

Care este cantitatea de cafea care te protejează de COVID? Cercetătorii recomandă una până la două căni pe zi, băutura având cea mai mare eficiență în decurs de șase ore de la consumul ei.

Așa cum au arătat unele studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are și efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier.