Prețul de 86 mil. euro a fost achitat de NEPI în numerar din resursele proprii, potrivit unui comunicat al companiei. La sfârşitul primului semestru, NEPI avea disponibili, sub formă de cash, 63,5 mil. euro şi sub formă de credite „revolving“ neaccesate, alte 62,5 mil. euro. 

Prin această nouă achiziție, NEPI a devenit și cel mai mare proprietar de malluri din București, deținând încă trei centre comerciale: Mega Mall, Promenada și Vulcan Value Centre.

CITIŢI ŞI Fondatorul celui mai mare investitor imobiliar din România şi-a părăsit compania

Iris Titan are o suprafață închiriabilă brută de 44.730 mp și generează anual din închiriere un venit de 7,9 mil. euro. Aberdeen Asset Management a încercat să vândă proiectul de mai mult timp, cerând în acest sens o evaluare de piață celor de la Immochan (divizia imobiliară a Auchan), care administrează proiectul, potrivit informațiilor Capital. Centrul are peste 50 de magazine printre care cel mai profitabil hipermarket Auchan din România, și alte branduri precum C&A, CCC, Deichmann, Flanco, H&M sau New Yorker.

Iris Shopping Center a fost dezvoltat de Avrig 35. Proiectul a fost vândut de Avrig 35 către Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI) în iunie 2008 pentru suma de 147 mil. euro. La acea dată DEGI era divizia de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz. Scoțienii de la Aberdeen au cumpărat în același an DEGI și au preluat toate activele locale ale acestora.

Portofoliul local al Aberdeen este format din clădirile de birouri Millenium Business Center, mistuită de flăcări în iunie 2009, Phoenix Tower (fostă PGV Tower) şi Construdava, imobil dezvoltat de Impact Developer & Contractor.

Cel mai mare investitor imobiliar local

Sud-africanii au încheiat recent un angajament sindicalizat de finanţare negarantată pe doi ani, în valoare de până la 250 mil. euro, cu Raiffeisen Bank International. Aceasta este cel mai mare credit sindicalizat acordat până acum pe piaţa imobiliară românească.

CITIȚI ȘI Se dezgheaţă băncile: NEPI a accesat cel mai mare credit sindicalizat de pe piaţa imobiliară

Gradul de îndatorare financiară (raportul dintre creanţe şi capital) al NEPI a ajuns la 14,9%, comparativ cu 8%, cât era la finalul anului trecut. Rata medie a dobânzilor pentru împrumuturile companiei (inclusiv costurile de hedging) a fost de circa 4,5% în 2015, în scădere de la 5% în 2014, datorită contractării unor împrumuturi noi în condiţii mai bune.

Compania cu capital sud-african a încasat în primele şase luni ale anului venituri din chirii de aproape 47 mil. euro, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea este pusă pe seama îmbogăţirii portofoliului imobiliar al fondului pe parcursul ultimului an. Acesta a ajuns să valoreze 1,6 mld. euro, cu 74% peste nivelul de acum un an. Martin Slabbert, fostul CEO şi fondatorul NEPI, spunea într-un interviu acordat în această primăvară revistei Capital că se aşteaptă ca, la finalul anului, portofoliul companiei să fie evaluat la 1,8-2 mld. euro.

NEPI are în dezvoltare proiecte a căror construcție necesită investiții de 426 mil. euro.

CITIŢI ŞI Se reaprinde febra mallurilor