Din această sumă, 143,8 mil. euro sunt disponibili pentru accesare până în decembrie 2015, în timp ce restul până la suma contractată face subiectul subscrierilor sindicalizării. Acordul cu Raiffeisen a fost semnat în iunie 2015. Cu un an în urmă, AFI Europe semna un acord similar de finanţare sindicalizată în valoare de 220 mil. euro cu un consorţiu de bănci format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank. Banii accesaţi de AFI Europe au fost folosiţi pentru refinanţarea mallului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Banii atraşi de NEPI vor fi utilizaţi la continuarea planului curent de dezvoltare, care include proiecte a căror construcţie mai necesită încă 426 mil. euro.

În plus, luna trecută, NEPI şi-a extins cu un an disponibilitatea creditului său „revolving“ negarantat, în valoare de 80 mil. euro, până în decembrie 2016.

Creditul „revolving“ este o linie de împrumut pusă de bancă la dispoziţia clientului şi pe care acesta o poate accesa treptat, oricând doreşte, plătind în schimb un comision în cazul neutilizării ei şi o dobândă normală în cazul accesării.

La sfârşitul primului semestru, NEPI avea disponibili, sub formă de cash, 63,5 mil. euro şi sub formă de credite „revolving“ neaccesate, alte 62,5 mil. euro, fără a include şi creditul sindicalizat contractat în iunie.  

Gradul de îndatorare financiară (raportul dintre creanţe şi capital) al companiei a ajuns la 14,9%, comparativ cu 8%, cât era la finalul anului trecut. Rada medie a dobânzilor pentru împrumuturile companiei (inclusiv costurile de hedging) a fost de circa 4,5% în 2015, în scădere de la 5% în 2014, datorită contractării unor împrumuturi noi în condiţii mai bune.

CITIŢI ŞI Fondatorul celui mai mare investitor imobiliar din România şi-a părăsit compania

Compania cu capital sud-african a încasat în primele şase luni ale anului venituri din chirii de aproape 47 mil. euro, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea este pusă pe seama îmbogăţirii portofoliului imobiliar al fondului pe parcursul ultimului an. Acesta a ajuns să valoreze 1,6 mld. euro, cu 74% peste nivelul de acum un an. Martin Slabbert, fostul CEO şi fondatorul NEPI, spunea într-un interviu acordat în această primăvară revistei Capital că se aşteaptă ca, la finalul anului, portofoliul companiei să fie evaluat la 1,8-2 mld. euro.

CITIŢI ŞI Se reaprinde febra mallurilor

Pentru toamna acestui an, NEPI are programată, pe segmentul de retail, livrarea extinderilor la Shopping City Deva şi Severin Shopping Center, şi a hipermarketului Carrefour cu galerii comerciale din cadrul noului mall Shopping City Timişoara, iar pe segmetul de birouri, va finaliza construcţia fazei a doua a proiectului The Office din Cluj-Napoca şi clădirea Victoriei Office de lângă Guvernul României. Pentru anul viitor intenţionează să lanseze mallul din Timişoara, un alt mall la Piatra Neamţ, să extindă mallul Promenada din Bucureşti şi să construiască faza a treia din The Office.