Fiat va prelua participaţia de 41,5% din acţiunile Chrysler deţinută de un fond de asigurări de sănătate. Grupul italian deţine deja 58,5% din acţiunile Chrysler, după ce a contribuit, în trecut, la salvarea de la faliment a companiei, scrie Bloomberg.

Fiat va plăti 1,75 miliarde în cash către fond la finalizarea tranzacţiei, iar Chrysler va contribui cu 1,9 miliarde de dolari prin distribuirea unui dividend special. În plus, Chrysler va plăti eşalonat către fond 700 milioane de dolari, în patru tranşe anuale, prima dintre acestea urmând să fie distribuită odată cu perfectarea tranzacţiei. Fiat estimează că tranzacţia va fi finalizată până la 20 ianuarie.

În 1998, Daimler cumpăra Chrysler pentru 36 miliarde de dolari. Grupul DaimlerChrysler s-a destrămat în 2007, când fondul Cerberus Capital Management a preluat 80% din acţiunile Chrysler pentru 7,4 miliarde de dolari. În cei nouă ani petrecuţi în proprietatea Daimler, Chrysler a înregistrat profituri de 5 miliarde de dolari şi pierderi aproape la fel de mari.

Chrysler are vânzări în creştere de 44 de luni consecutive – aproape 4 ani – în principal datorită modelelor dezvoltate în parteneriat cu Fiat şi introducerii autoturismelor produse de grupul italian în reţeaua de distribuţie din SUA.

Fiat vrea să investească până la 9 miliarde euro în revitalizarea fabricilor din Italia şi readucerea operaţiunilor din Europa pe profit, iar fuziunea cu Chrysler va consolida legăturile dintre mărcile de bază ale celor două companii: Alfa Romeo, Lancia şi Maserati, respectiv Chrysler, Dodge şi Jeep. Chrysler deţine rezerve de lichidităţi de aproximativ 12 miliarde de dolari.

Chrysler şi Fiat au livrat în 2012 un total de 4 milioane de autovehicule la nivel mondial. Volkswagen a vândut în acel an 9,07 milioane de maşini, General Motors 9,3 milioane, iar Toyota 9,75 milioane unităţi.