Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a analizat, în şedinţa Comitetului de reglementare din 9 decembrie, planul de investiţii al Transgaz pentru anul 2021 în valoare de peste 838 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

Fondurile proprii ale operatorului se cifrează la 624,13 milioane de lei iar contribuţiile din fonduri nerambursabile la 214,5 milioane de lei.

Din valoarea totală a planului, 596,2 milioane de lei reprezintă valoarea lucrării „Dezvoltări ale sistemului naţional de transport în zona de nord – est a României”, în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, lucrare care va asigura interconectarea sistemului naţional de transport cu sistemul din Republica Moldova.

Restul valorii, de 242,4 milioane de lei, reprezintă lucrări de dezvoltare pe teritoriul naţional al sistemului naţional de transport, care se vor finanţa în totalitate din surse proprii ale operatorului.

Pentru extinderea sistemului naţional de transport în vederea realizării de noi racordări, operatorul a alocat fonduri în valoare de 13 milioane de lei, la care se vor adăuga noi resurse financiare pe măsură ce autorităţile administraţiei publice sau operatorii de distribuţie vor solicita racordarea la sistem de noi localităţi.

Iohannis: România are un potențial imens

Amintim că, preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea jumătate dintre gospodării sunt încălzite în continuare pe lemne.

„Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care ţara noastră le are”, a spus preşedintele.

El a felicitat compania Transgaz pentru finalizarea „celui mai ambiţios proiect din domeniul energiei”, referindu-se la gazoductul BRUA, proiect realizat şi cu fonduri europene.

Şeful statului a mai spus că acesta este un obiectiv „extrem de important pentru România”, iar realizarea proiectului e o confirmare că Transgaz este o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării pe scară regională.