Comisia Europeană a lansat miercuri primele cereri de propuneri în cadrul componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital). Cu un buget planificat de 258 de milioane euro, cererile de propuneri vizează îmbunătățirea infrastructurilor de conectivitate digitală, în special a rețelelor Gigabit și 5G, în întreaga Uniune, contribuind la transformarea digitală a Europei, potrivit comunicatului.

Comisia va cofinanța acțiuni care vizează dotarea cu conectivitate 5G a principalelor rute de transport din Europa și a furnizorilor de servicii-cheie din comunitățile locale, precum și acțiuni de implementare sau modernizare a rețelelor bazate pe tehnologii avansate.

Propunerile se vor axa, de asemenea, pe infrastructura de conectare a serviciilor cloud federative, pe infrastructurile de bază pentru porțile digitale globale, cum ar fi cablurile submarine, precum și pe acțiunile pregătitoare pentru crearea de platforme digitale operaționale pentru infrastructurile de transport și cele energetice din întreaga UE.

Toate acestea se succed adoptării, în decembrie 2021, a primului program de lucru pentru MIE Digital, care aloca o finanţare de peste un miliard de euro pentru perioada 2021-2023.

Cererile de propuneri din cadrul MIE – Digital sunt deschise în principal entităţilor, inclusiv întreprinderilor comune, stabilite în statele membre şi în ţările sau teritoriile de peste mări. Candidaţii interesaţi pot afla mai multe despre procesul de depunere a candidaturii, de evaluare şi de atribuire în ziua de informare online, 19 ianuarie.

A doua generaţie a componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei (programul MIE-2) (2021-2027) se bazează pe cea anterioară, care a sprijinit infrastructurile şi serviciile digitale transfrontaliere, precum şi accesul gratuit la internet pentru comunităţile locale prin intermediul iniţiativei WiFi4EU din 2014-2020.

Global Gateway, noua strategie europeană în materie de conectivitate

Comisia Europeană a prezentat pe 1 decembrie 2021, noua strategie europeană în materie de conectivitate, denumită „Global Gateway”, prin care Uniunea Europeană va investi în infrastructură de calitate, într-un mod echitabil și durabil.

Strategia promovează crearea unor conexiuni durabile și de încredere în beneficiul oamenilor și al planetei, pentru a face față celor mai presante provocări globale, de la schimbările climatice și protecția mediului la îmbunătățirea securității sanitare și stimularea competitivității și a lanțurilor de aprovizionare globale. Global Gateway urmărește să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiții în valoare de până la 300 de miliarde EUR, care să sprijine o redresare durabilă la nivel mondial, ținând cont de nevoile partenerilor noștri și de interesele proprii ale UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Pandemia de COVID-19 a demonstrat cât de interconectată este lumea în care trăim. Ca parte a redresării mondiale, dorim să reconcepem modul în care conectăm lumea pentru a ne construi mai bine viitorul. Modelul european înseamnă investiții atât în infrastructura fizică, cât și în cea imaterială, înseamnă investiții durabile în domeniul digital, al climei și al energiei, al transporturilor, al sănătății, al educației și al cercetării, precum și într-un mediu favorabil care să garanteze condiții de concurență echitabile.

Vom sprijini investițiile inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în concordanță cu valorile democratice ale UE și cu normele și standardele internaționale. Strategia „Global Gateway” ilustrează modul în care Europa poate construi conexiuni mai reziliente cu restul lumii.”, potrivit comunicatului.