Parlamentul European este cel care a nominalizat-o pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

“Eu aș susține pentru această funcție orice român”, a afirmat Traian Băsescu, la B1TV.

Fostul președinte a arătat că poziționarea românilor în timpul audierilor lui Kovesi a fost una complet greșită de ambele părți.

“A o susține prin țipete publice sau a nu o susține prin acuzații este cea mai mare greșeală”, a arătat Băsescu.

Băsescu a mai spus că este greu ca Parlamentul European, care o susține pe Kovesi, să câștige negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, care susține procurorul francez Boehneur.

Prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu a ajuns la o concluzie, așa că negocierile vor fi reluate peste o săptămână. Dacă nici pe 27 martie cele două instituții europene nu vor ajunge la un acord, vor fi organizate noi negocieri în luna aprilie.

Negocierile între PE şi Consiliul UE se impun pentru că Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, în timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea.

Echipa de negociere a PE cu Consiliul pentru poziţia de procuror şef al Parchetului European este formată din trei persoane: Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedintele comisiei LIBE Ingeborg Grassle (PPE, Germania), preşedinta comisiei CONT, Judith Sargentini (Verzi, Olanda).