Traian Băsescu a anunțat că se va retrage din politică

Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual europarlamentar, a declarat marți seara că intenționează să se retragă din viața politică la încheierea mandatului său.

În schimb, acesta a menționat că se implică într-o fundație care îi aduce pe elevi la Bruxelles pentru a vizita Parlamentul European.

Iată dialogul purtat între jurnalistul Cosmin Prelipceanu și Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni televizate de marți seară, 5 martie:

„Cosmin Prelipceanu: Mai candidați?

Traian Băsescu: Categoric nu.

Cosmin Prelipceanu: Cap de linie?

Traian Băsescu: Cap de linie, da.

Cosmin Prelipceanu: Ieșiți din politică?”

Traian Băsescu a confirmat și spune că plănuiește să se implice tot mai mult în munca din cadrul fundației sale. Prin aceasta, fostul lider al României îi ajută pe liceeni să viziteze Parlamentul European.

„Mi-am făcut o fundație. Am înregistrat-o deja și o să încerc, spre exemplu am foarte multe invitații de la licee. Sau am dus liceeni la Bruxelles în cadrul acelui program.

N-am dus oameni de partid, am luat clase de liceu și le-am dus la Bruxelles să vadă Parlamentul.

Chiar acum am 60 de copii, săptămânile următoare, pe care-i aduc, și de la școli private și de la școli de stat”, a precizat Băsescu, potrivit Digi24.

Traian Băsescu, fostul președinte al României
Traian Băsescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Oana Pavelescu

Tot astăzi, Băsescu a prezentat și o premoniție sumbră despre scena politică românească

Conform afirmațiilor lui Băsescu, o posibilă alianță între PNL și PSD pentru alegerile prezidențiale ar putea deteriora imaginea unuia dintre partidele politice. El consideră că este improbabil ca partidele politice să se unească, deoarece acest lucru ar restricționa opțiunile reale ale cetățenilor români.

PNL reprezintă cel mai semnificativ partid de orientare dreaptă, în timp ce PSD este principalul partid de orientare stângistă. Dacă unul dintre aceste partide politice nu ar avea un candidat în alegerile respective, s-ar putea presupune că acesta ar avea de suferit și ar fi afectat negativ în urma scrutinului.

„O decizie a coaliției PSD-PNL de a merge împreună la alegerile prezidențiale ar conduce la dispariția unuia dintre partide. Nu se poate ca stânga și dreapta să meargă împreună pentru că atunci românii nu vor mai avea o opțiune reală. Ar însemna desființarea unui partid, să vedem care dintre ei doi preferă să se desființeze.

Discutăm de PNL de care este, să spunem, cel mai mare partid de dreapta și PSD care este cel mai mare partid de stânga. Dacă unul dintre ei nu va avea candidat, poate să se desființeze.

Nu se poate să negociezi și președintele, este dezonorant. Atunci de ce mai mergem noi la vot?”, a zis el, potrivit sursei citate.

Fostul președinte a subliniat îngrijorare cu privire la coincidența alegerilor locale cu cele europarlamentare. El consideră că această situație ar putea genera dificultăți la nivel local. Organizarea a patru tipuri distincte de alegeri într-un singur an nu reprezintă o sarcină simplă, conform punctului său de vedere. Citiți mai multe pe acest subiect, AICI.