Traian Băsescu, premoniții sumbre pentru politicieni

Potrivit lui Traian Băsescu, o eventuală colaborare între PNL și PSD pentru alegerile prezidențiale ar putea duce la declinul unuia dintre partidele politice. Este imposibil ca partidele politice să se alăture deoarece acest lucru ar limita opțiunile reale ale cetățenilor români.

PNL este cel mai important partid de dreapta, iar PSD este cel mai important partid de stânga. În absența unui candidat din partea unuia dintre aceste partide politice, acesta ar putea fi în mod firesc cel care se desființează.

„O decizie a coaliției PSD-PNL de a merge împreună la alegerile prezidențiale ar conduce la dispariția unuia dintre partide. Nu se poate ca stânga și dreapta să meargă împreună pentru că atunci românii nu vor mai avea o opțiune reală. Ar însemna desființarea unui partid, să vedem care dintre ei doi preferă să se desființeze.

Discutăm de PNL de care este, să spunem, cel mai mare partid de dreapta și PSD care este cel mai mare partid de stânga. Dacă unul dintre ei nu va avea candidat, poate să se desființeze.

Nu se poate să negociezi și președintele, este dezonorant. Atunci de ce mai mergem noi la vot?”, a zis el într-o intervenție TV.

Traian Băsescu, fostul președinte al României
Traian Băsescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Ovidiu Micsik

Despre comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare

Traian Băsescu și-a exprimat preocuparea privind combinarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Din punctul lui de vedere, acest lucru ar putea crea dificultăți la nivel local. Organizarea a patru tipuri diferite de alegeri într-un singur an nu este o sarcină ușoară.

Ar putea genera probleme pentru cei aleși și pentru cei aflați deja în funcție. Cei aflați în funcție ar putea respinge noii aleși timp de șase luni pentru că ei încă dețin funcția. Mulți primari vor fi concentrați pe alegerile locale și vor trata cu mai puțină importanță alegerile europarlamentare.

Problema confruntării dintre primarii liberali și cei social-democrați ar putea fi rezolvată prin intermediul unor directive de la nivel central, cum ar fi retragerea sprijinului financiar.

Există situații care sunt cu adevărat dificile, cum ar fi conflictul dintre doi politicieni care au luptat unul împotriva celuilalt timp de patru ani și acum ar trebui să coopereze public.

„Această comasare a alegerilor locale cu europarlamentare va genera probleme în teritoriu. Nu spune nimeni că este ușor să ai 4 rânduri de alegeri într-un an, dar va fi o mare problemă cu cei aleși și cei care sunt în funcție. Cei în funcție le vor spune, timp de 6 luni, celor nou aleși că n-au ce căuta în primărie, pentru că ei încă sunt în funcție.

Câți primari vedeți spunând: băieți, europarlamentarele sunt fundamentale, lăsați-mă pe mine, că pe mine mă cunoașteți, dar europarlamentarele sunt importante. Chiar dacă au vrut să aducă mai mulți oameni la vot și la europarlamentare, primarii vor rămâne focusați pe alegerile locale și vor mai vedea ce vor face cu europarlamentarele.

Cred că vor rezolva cumva problema luptei între primarii PSD și PNL prin dispoziții de la centru.

Le vor spune primarilor că nu-i mai sprijină, că nu le mai dau fonduri. Sunt și situații cu adevărat imposibile. Doi oameni s-au bătut timp de 4 ani și acum îi pui să se pupe în piața publică”, a adăugat fostul președinte al României.