“Există o casă de acordare a ratingurilor, ea se numeşte Standard & Poor's, care încă menţine România la evaluarea de ''junk'', adică ţară nerecomandată pentru investiţii. Sunt trei agenţii de rating recunoscute în lume: Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Două din ele – Moody's şi Fitch – au dat României investment grade-ul de mult. Moody's -ul nici măcar pe timpul crizei nu l-a retras. Dar există acest Standard & Poor's, care şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5% pe anul trecut, îşi permite să menţină România la calificativul ''junk'', nerecomandat pentru investiţii”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

El s-a declarat revoltat de “comportamentul” acestei agenţii de rating, adăugând că românii aşteaptă explicaţii după perioada de austeritate.

“Românii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomică, cu reduceri de salarii, cu creşteri de TVA, iar o agenţie de rating nu-şi poate permite să se joace cu calificativul unei ţări care şi-a făcut treaba. Noi n-am fost din categoria ţărilor care şi-au prelungit criza până în zilele noastre. Din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele dintre ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program. România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea, acest Standard & Poor's mi se pare extrem de incorect faţă de România, nedându-i calificativul de ţară sigură pentru investiţii”, a mai adăugat preşedintele.

Sursa: Agerpres