Dezvăluire. Cum a ajuns Traian Băsescu să aibă nume de cod Petrov

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut dezvăluiri la Realitatea Plus și a povestit cum și-a ales numele de cod Petrov, sub care făcea rapoarte la Securitate.

Fostul președinte al României a confirmat că a optat personal pentru numele conspirativ Petrov, sub care a furnizat numeroase informări către Securitate.

„Eu singur mi-am pus numele Petrov. A fost decizia mea idioată în fața ofițerului de la contraspionajul militar. Nu aveam cum să știu că la contrainformații eram sub dublă coordonare: și armată și securitate. Nu e în regulă să pui așa ceva la conducerea țării”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

Petrov este numele de cod cu care sunt semnate două note informative din 1975, redactate olograf, care stau la baza declarării fostului președinte al României, Traian Băsescu, drept colaborator al Securității.

Două note informative, datate 5 mai 1975, redactate olograf și semnate cu numele de cod Petrov, au stat la baza deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) prin care Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității.

„Nu are prieteni în clasă şi, din cauza caracterului său, nici nu este acceptat în anturajul colegilor. Din discuţiile purtate cu verişoara lui, V., de profesie învăţătoare, am înţeles că E. ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo. Cu verişoara lui L. am avut ocazia să discut aceste probleme deoarece am fost la un moment dat prieteni”.

Băsescu n-ar fi știut că dă informații la Securitate

Notele informative au fost descoperite în dosarele de urmărire informativă ale altor doi colegi ai lui Traian Băsescu de la Institutul de Marină din Constanța.

Instanța a corelat notele informative cu informațiile de pe rola de microfilm din fondul de arhivă păstrat la Securitatea din Constanța.

Una dintre apărările sale se referă la faptul că nu ar fi știut că ofițerul de contrainformații militare făcea parte din Securitate, nu din Armată.

În luna decembrie a anului 2022, Traian Băsescu a renunțat la contestațiile împotriva deciziei de a fi declarat colaborator al fostei Securități. Tot în 2022, fostul președinte a pierdut vila evaluată la sute de mii de euro, primită de la stat, situată în Mihăileanu, pe care a obținut-o în perioada când era primar. Băsescu a decis atunci să o doneze fiicei sale, Elena.

Băsescu a afirmat cu fermitate că el personal a semnat notele informative în care își denunța foștii colegi de la Institutul de Marină.

Fostul președinte ar fi fost și în spatele anchetei din dosarul Băneasa, în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat. În mod aparent apărându-l pe Puiu Popoviciu, Băsescu a dezvăluit o informație pe care nu ar fi putut să o afle decât din dosarul care era, la acea vreme, la DNA: „probleme cu titlul de proprietate”.