Yuriy Sedykh, deţinătorul recordului mondial la aruncarea ciocanului (86,74 metri) încă de pe vremea când evolua sub drapelul URSS, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 66 de ani, a anunţat Federaţia europeană de atletism, potrivit AP News.

Federația rusă de atletism a declarat că Sedykh a murit marți devreme în urma unui atac de cord.

„Regretăm profund pierderea lui Yuriy Sedykh”, a scris pe Twitter vicepreședintele senior al World Athletics.

Considerat cel mai valoros sportiv la această disciplină, Yuriy Sedykh, care a luat mai târziu naţionalitatea ucraineană, a doborât de şase ori recordul mondial în cariera sa de 15 ani, ultima oară pe 30 august 1986, la Stuttgart.

Sedykh a fost acuzat că a folosit steroizi în timpul carierei sale de Grigori Rodcenkov, fost director al laboratorului antidoping din Moscova aflat în spatele dezvăluirilor privind dopajul instituţionalizat din sportul rusesc între 2011 şi 2015.

Viața și cariera campionului

Sedykh a început atletismul în 1967, primul său antrenor fiind Vladimir Ivanovici Volovik. S- a antrenat la Burevestnik și mai târziu la societatea sportivă a Forțelor Armate din Kiev (Sedykh a obținut gradul de maior în armata sovietică). Din 1972 a fost antrenat de Anatoliy Bondarchuk , care este considerat pe scară largă ca unul dintre cei mai buni antrenori de ciocan din lume. În 1973 a devenit membru al echipei naționale de juniori a URSS.

Sedykh s-a căsătorit cu prima sa soție Lyudmila Kondratyeva la mijlocul anilor 1980, dar a divorțat mai târziu.

Ulterior, Yuriy s-a căsătorit cu fosta aruncătoare sovietică Natalya Lisovskaya.  Ei au o fiica, Alexia , născut în 1993, care a câștigat aurul la o aruncătură de ciocan fete la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret 2010 în Singapore.

Dublu campion olimpic (1976 şi 1980), medaliat cu argint apoi la JO de la Seul din 1988, el a câştigat aurul mondial în 1991 la Tokyo şi a obţinut trei titluri de campion al Europei (1978, 1982 şi 1986).

El este unul dintre cei doi aruncători care au reuşit o încercare de peste 86 metri, alături de compatriotul său Serghei Litvinov (86,04 m).

Sursă foto: Dreamstime